Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henka trivs på Pappers

På kvällarna när lugnet lagt sig över förbundskontoret händer det att ordförande Jan-Henrik Sandberg tar fram tvärflöjten och övar en stund.


Musiken och spelandet är en viktig del av tillvaron för Pappers förbundsordförande, som började sitt arbetsliv som musiklärare.

Det var i slutet av 80-talet som Jan-Henrik sadlade om och i stället blev pappersarbetare på Korsnäs.

– Då jobbade jag som musiklärare i Söderhamn, men tröttnade på att pendla från Gävle varje dag, det var drygt när det var vinter. I väntan på ett ledigt lärarjobb här i Gävle sökte jag andra jobb och fick napp på Korsnäs i säckfabriken där jag jobbat tidigare en sommar, berättar Henka som han kallas.

Han trivdes och upptäckte dessutom att skiftjobbet var betydligt bättre betalt än lärarjobbet. Visst höll han till en början ögonen öppna efter nåt lärarjobb, men slutade rätt snart att leta.

Han blev medlemsombud på sin arbetsplats och när Papperstrean behövde förstärkning i styrelsen blev Henka tillfrågad och sa ja.

– De behövde någon som skrev protokollen så jag blev vice sekreterare.

Nästa fackliga steg ledde till att bli studieorganisatör, ett uppdrag som Henka trivdes ypperligt med.

– Det var jättekul att organisera fackliga studier, det fanns ett sug hos medlemmarna efter kunskap. Jag gjorde lokala kurser som jag själv ledde.

År 2002 ledde nästa fackliga steg till ordförandeposten för Papperstrean. Där satt han i fyra år och hade en stor tvist med arbetsgivaren som i strid mot Las sa upp anställda. Efter tuffa förhandlingar för sex medlemmar blev det godtagbara uppgörelser för de sex.

– Där tycker jag att vi gjorde en god insats för våra medlemmar, säger Henka.

Han hade fått blodad tand för förhandlingar och sökte jobb som förhandlingsombudsman på förbundet. Fick det och hann jobba i tre veckor innan han valdes till ordförande för förbundet!

– Jag ställde upp som kandidat eftersom många avdelningar hade nominerat mig. Och när förre ordföranden Sune Ekbåge drog tillbaka sin kandidatur strax innan kongressen så blev jag den ende kandidaten.

Nu är han halvvägs med två år bakom sig som ordförande för cirka 18 000 pappersarbetare i Sverige och med två år framför sig innan det är dags för kongress och ordförandeval igen.

Nu är han varm i kläderna och jobbet är kul och intressant och han vill gärna fortsätta som ordförande även efter de kommande två åren.

Han har redan klarat av en stor utmaning – skulle förbundet gå samman med Skogs-, Trä- och Grafikerfacken och bilda ett storförbund eller stanna utanför?

– Det var ett svårt vägval. Men vi kom fram till att fördelarna med att förbli eget förbund övervägde. Det är klart att de övriga förbunden surade när vi sa nej, men det börjar gå över nu!

Han har en lägenhet i Stockholm och där får han sova oftare än han egentligen vill.

– Från början trodde jag nog att jag skulle kunna komma hem till Gävle mer i veckorna, men det höll inte, säger Henka.

Nu är han hemma på jul- och nyårsledighet och har kopplat bort jobbet. Nu finns tid för att öva på flöjten.

– Jag vill spela mer, men hinner inte riktigt i vardagslivet. Jag känner att jag inte kan leva upp till den höga standard på spelet som jag vill, säger han självkritiskt.