Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historieberättaren

Del 37 av 50 Det kom ett mejl från en läsare i Sandviken: Någonting Gävle kan vara stolt över är väl ändå Ulf Ivar Nilsson?

Ja, just ja. Arbetarbladets egen Ulf Ivar. Att vi inte tänkt på honom!

Ulf Ivar Nilsson är givetvis ett av minst 50 skäl att vara stolt över Gävle. Han är så självklar för oss på Arbetarbladet att vi helt enkelt tar honom för given.

Han har format vår bild av Gävles och Gästriklands historia i artikel efter artikel, i bok efter bok. Bara Gävle- och Gästrikehistorierna i Arbetarbladet uppgår till fler än 500!

Han bor inte längre i Gävle men han är ofta här i stan.

Slår man upp dörren till vårt arkiv här på Hattmakargatan är sannolikheten stor att man hittar honom där, rotande i gamla klippkuvert, bläddrande i tidningsläggen eller på jakt efter en bra bild.

Dagstidningarna är källor han ofta återvänder till, inte minst nu när han håller på med den stora genomgången av Gävles historia från 1800-talet till i dag. Nästa bok som skildrar åren 1950 till 1999 ska komma ut lagom till jul.

Ulf Ivar får oftast rosor för sitt sätt att berätta på ett roligt, infallsrikt och flyhänt sätt. Någon gång får han kritik för att hans historia är för lättviktig och anekdotisk. Den sortens kritik tar han lätt på.

– Jag är journalist, inte historiker av facket, brukar han påpeka.

Det betyder att det han skriver och berättar ska vara sant och intressant. Han använder klassiska journalistknep: Han vinklar och glömmer aldrig att ta med udda och roliga detaljer som kan lyfta en historia.

Det är detta som gjort honom populär. Att han verkligen kan berätta vet alla som följt med på någon av stadsvandringarna.

Ulf Ivar stegade in på Arbetarbladets redaktion första gången redan 1966. Då med en teckning som han tror att han fick 15 kronor för.

Tecknar gör han än, varje vecka i Arbetarbladet och andra tidningar. Det finns en och annan som tror att det är olika personer som gör teckningarna och skriver artiklarna, men så är det alltså inte. Den griniga gubben här intill är en klassiker, han ritade den redan 1984.

Någon surgubbe är Ulf Ivar själv definitivt inte, men ta honom för all del inte för att vara en harmlös klurig gubbe. Det finns bett i Ulf Ivar vilket inte minst hans teckningar avslöjar – och hans bakgrund som avslöjande journalist bland annat här på Arbetarbladet. Han har retat företagare när han avslöjat att de fått näringsförbud, vänsterpartiledare när han avslöjat baktalande och supande och socialdemokrater när han avslöjade kommunalrådet som gick på svartklubb …