Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historieläraren med tusentals elever – på internet

Robin Olovsson hade aldrig någon ambition att bli historielärare förrän dagen innan han skulle välja huvudämne på lärarutbildningen. Nu driver han och hans före detta arbetskamrat Daniel Hermansson den mycket hyllade podcasten "Historiepodden". I dagarna kommer det hundrade avsnittet.

Robin Olovsson föddes i Arvidsjaur och hade enligt honom själv "en oerhört normal barndom".

– Mina föräldrar hade ingen högre utbildning, men det var ett sådant hem där det alltid pratades om politik och samhälle, berättar han.

Men ett djupare intresse för historia fick Robin först när han efter att han, mer eller mindre på känsla, valde historia som huvudämne på lärarutbildningen.

När han var färdig med studierna erbjöds han ett års vikariat på Vasaskolan i Gävle, och när det året hade gått erbjöds han en fast anställning på Borgarskolan där han nu jobbat sedan 2011.

På Borgarskolan träffade han sin nuvarande podcast-kompanjon Daniel Hermansson.

– Vi blev bra kompisar och började umgås mer och mer på fritiden under en längre tid, berättar Robin.

Idén till "Historiepodden" fick det utifrån att det vid det laget bara fanns en svensk podcast som handlade om historia, och den var inte upplagd som Robin skulle ha gjort.

– Jag har liksom alltid haft ett driv för att skapa saker, så jag smög fram idén lite försiktigt till Daniel och han var hur på som helst.

I nuläget har de gjort runt 100 avsnitt, och Robins egna favoriter är de som handlar om Norrland, bland andra avsnitt 14: "Norrskensflamman brinner! och 47, "Hur vi hungrar" om norrländska hungersnöden 1867.

– Det är väl någon sorts känslomässig koppling, och jag känner att det är historia som inte har berättats fullständigt, säger Robin.

Deras främsta målgrupp är ganska spridd men om man kollar på vilka som följer "Historiepodden" på Facebook ligger åldern på mellan 18 och 31 år ungefär.

– Men det beror nog på att det är just en podcast, säger Robin och menar att det främst är den yngre generationerna som utnyttjar det mediet.

– Men vi har fått brev från allt från unga feminister till gamla konservativa gubbar. Oftast är det någon som vill önska ett avsnitt eller bara vill skicka hejarop, men det är också folk som skriver vad de gör när de lyssnar på oss, och några som vill berätta om något de tänkt på gällande olika avsnitt.

Robin berättar också att de har fått lite kritik vid olika tillfällen, men att de aldrig blivit utsatta för näthat som en följd av sin Podcast.

Vad gäller framtiden har Robin inga säkra planer, men han tror att de åtminstone kommer att göra runt 100 avsnitt till.

– Så länge det är roligt, helt enkelt, avslutar Robin.

LÄS MER: "Historiepodden" på facebook

Isak Törnqvist

Mediaelev Borgarskolan