Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien bakom "Lilla fågel blå"

/

I kväll spelar Staffan Hellstrand på Joe Hill-gården i Gävle. Staffan Hellstrand har en ovanligt lång karriär bakom sig, först i band som Dimmornas bro och SH! på åttiotalet, och sedan som soloartist och låtskrivare. Mest känd är han för hitten "Lilla fågel blå" från 1993. Vi ringde upp honom och frågade om historien bakom den.

Annons

"Jag kommer ganska väl ihåg hur tankarna gick innan den här låten kom till. Jag hade gjort en låt till skivan innan, från 1992, som hette ´Hela himlen svart´ som jag var väldigt nöjd med. Den byggde på ett gitarriff och stråkar, så nu tänkte jag att jag ville utveckla det. Refrängen kom en dag när jag var nere i tvättstugan, det var en kollektiv tvättstuga. Jag hade redan gitarriffet klart, och stråkarna, hela introt och första versen. Annars när jag gör musik kommer det mesta när jag sitter med gitarren i handen, men den här gången stod jag och vek tvätt. Refrängen kom till mig och gick bara om och om igen inne i huvudet.

 

Texten handlar om min bästa kompis från tonåren. Han drabbades av en psykisk sjukdom, schizofreni, så det handlar inte om någon som har dött som många tror. Jag var nitton år när det här hände och det var väldigt omskakande. Vi var på väg ut i Europa, han, jag och några andra. Men först skulle vi se Bob Dylan på Scandinavium i Göteborg. Det var någonting med Dylan-låtarna som triggade igång de här sakerna hos honom, och när vi skulle vidare ville han inte följa med vidare till Irland. Så han försvann där. Och när jag kom tillbaka så var han helt väck.

 

Den här låten blev ju mitt stora genombrott. Jag hade visserligen fått en grammis året innan för men jag var ju inte någon storsäljande artist precis. Och det kändes inte alls givet att "Lilla fågel blå" skulle bli en sådan hit. Några på skivbolaget ville ha en annan låt som singel. Och när den första recensionen kom i Expressen så var den väldigt sval, det stod att visst, det är en stark låt men det är definitivt ingen hit. Sådant känns ju lite roligt så här i efterhand.

 

Jag hade en kompis till en kompis som jobbade med det här topplisteprogrammet på TV, jag tror det hette "Popitopp". Plötsligt ringde han till mig och sade att jag var nummer ett där. Det var kul. Jag hade hållt på så himla länge redan då, och trodde aldrig att jag skulle få det genomslaget, bli en bred artist.

 

Jag tycker det är kul att ha en sådan låt som alla kan och som många förknippar mig med. Jag har också förstått att den betyder väldigt mycket för många människor. Och den har förstås betytt mycket för min karriär. Om det bara hade varit någonting som lät snyggt och rimmade bra hade jag kanske tröttnat på den, men den här låten handlar om någonting som är betydelsefullt för mig. Så känslan finns ju kvar när jag sjunger den. Den är starkt förankrad i mitt hjärta."

 

berättat för (... Stefan Westrin)

Annons