Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk lektion i klass och kön

Annons

Året är 1912 och Titanic förliser på väg mot New York. Två av huvudarvingarna till det engelska godset Downton Abbey omkommer i olyckan och familjen Crawley påverkas mer än de kunnat ana. Om inte arvsrätten ändras kommer familjen förlora allt till den okände släkting som plötsligt står som huvudarvinge. För trots att familjen har tre döttrar så kan de inte ärva vare sig gods eller pengar.

Serien ”Downton Abbey” kretsar kring familjen och deras tjänstefolk och som tittare tillbringar man nog nästan lika mycket tid i köket och de andra delarna av huset som är tjänstefolkets territorium, som med familjen. Intriger pågår också i båda lägren, alla lika intressanta att följa.

Den äldsta dottern Lady Mary Crawley (Michelle Dockery) vill själv välja man och verkar inte särskilt intresserad av Matthew (Dan Stevens), den släkting som nu ska ärva allt och som flyttat in tillsammans med sin mamma för att lära sig sköta godset. Matthew själv som inte alls är uppfostrad i den överklass som familjen måste anpassa sig till sin nya roll, något han motvilligt gör. ”Alla har vi våra roller, vore det rättvist att ta ifrån honom hans levebröd?”, säger Robert Crawley, Earl of Grantham (Hugh Bonneville) som är familjens överhuvud, när Matthew frågar om han kan frånsäga sig sin betjänt. Det är ju också ett perspektiv och som ni förstår är serien förutom vackra miljöer och kostymer en lektion i nutidshistoria, inte minst kring klass och kön.

På nedervåningen i köket, är det också mycket som pågår inom ramen för den strikta hierarki som alla i staben måste förhålla sig till. Att acceptera sin lott och tjäna med värdighet eller att drömma om något annat är återkommande frågor hos tjänstefolket, liksom skvaller om familjen och om det som händer i salarna en trappa upp.

Jag gillar allt: miljön, kläderna, karaktärerna och intrigerna. Så mitt vassaste tips just nu är att titta på ”Downton Abbey” SVT klockan 21.30 på lördagskvällarna.

Har ni inte sett det än är det ingen fara, avsnitt fyra av tio sändes i helgen och alla delar finns att se på svtplay.

Dessa välproducerade och smakfulla brittiska serier.Humorprogrammet ”Grotesco” som sändes i SVT i höstas hade en parodi på den här typen av storslagna brittiska dramer i ett av sina avsnitt, på youtube kan man söka på ”Grotesco” och ”Huset Liverlellie” och då njuta av ett drygt fyra minuter långt klipp om den omöjliga kärleken mellan Lily och Mr Percy.

För övrigt så är det ett måste att se den danska dokumentären ”Armadillo” om danska soldater i Afghanistan.

Att följa med de unga soldaterna i strid, höra hur de pratar under tiden och följa dem på debriefing efter striden är skrämmande och oförglömligt.

Samtidigt undrar jag hur det skulle kunna vara på ett annat sätt, om man dödar så måste man rättfärdiga det på något sätt.

Det går inte att se fienden som lika värd som man själv, inte ens se honom som en människa.

”Armadillo” går att se på svtplay fram till 31 mars.

Ellen Landberg

....................

Bäst just nu:

Skolkuratorn i ”Hipp Hipp” i SVT.

Sämst just nu:

Som min kompis K sa: Okej nu har hundra manliga låtskrivare med rakad skalle fått visa vad de går för i Melodifestivalen och det var föga imponerande och i huvudsak dynga. Fram med några kvinnliga nästa år tack.

Mer läsning

Annons