Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk? Nja.

I Sverige har vi sedan 1 juli 2008 jämställdhetsbonus. En kompensation för införandet av det reaktionära vårdnadsbidraget signerat Kristdemokraterna. Den borgerliga jämställdhetsförkämpen Folkpartiet tvingades nämligen acceptera vårdnadsbidraget, men fick i utbyte igenom jämställdhetsbonus. Sådan var kompromissen när Folkpartiet och Kristdemokraterna skulle samsas i samma regering.

2008 kallade Folkpartiet jämställdhetsbonusen för en ”historisk reform”. Ett försök att rädda ansiktet, får förmodas.

2012 kan vi konstatera att jämställdhetsbonusen inte haft någon effekt över huvud taget på svenska fäders uttag ur föräldraförsäkringen.

Det visar nämligen utvärderingen av denna påstått historiska reform som inspektionen för socialförsäkringen genomfört.

Pappamånaderna har däremot varit effektiva. Och inte bara det, de har även varit normerande.

Pappamånaderna har helt enkelt bidragit till att skapa nya normer för pappornas uttag av föräldraledighet och lett till ett ökat uttag.

Krångliga regler, fördröjd utbetalning och dålig kunskap om bonusen kan möjligen dock ännu förklara avsaknaden av effekt, trots att det gått fyra år sedan jämställdhetsbonusen infördes.

Frågan är dock trots det vad Folkpartiet nu tänker göra för att stärka jämställdheten i svenska familjer. Nu när det visat sig att den historiska reformen faktiskt bara vara en verkningslös reform.