Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk stadsvandring i Gävle – med app

Teaterns väggar pryds av felstavade namn – Shakespeare står fel och Molière har sin accent åt fel håll. "Glädjande att de överlevt alla fasadputsningar" säger rösten i mitt öra. Jag nickar och håller med.

Jag är ute på stadsvandring med Gävle Citysamverkans nya app. På en dryg timmes promenad hinner jag med ungefär hälften av de sjutton stoppen.

Det är ju mest anekdoterna man minns när man får historier berättat för sig. Efter turen minns jag knappast alla årtal och händelser –men jag vet nu att en amerikan försökte köpa skulpturen på Slottstorget för tio år sedan för femtio miljoner kronor, något som kommunen sa blankt nej till.

Den historien illustrerar ett vanligt händelseförlopp: att offentlig konst ofta upprör för att sedan bli en naturlig och uppskattad del av stadsmiljön. Tydligen möttes statyn av "glödande motvilja" av Gävleborna när den invigdes på sjuttiotalet.

LÄS MER: Det här är vad bankväggarna talar om

På promenaden märker jag att jag knappast är den enda som går omkring med telefonen i högsta hugg – även om de flesta andra jag möter på min promenad förmodligen spelar Pokémon istället. Frågan är förstås vem av oss som upplever mer av stadsmiljön.

Upp för Hamiltongatan mot fängelset. Här blir jag varse att de små fönstrena med galler tydligen var ett sätt att humanisera fångvården. Det var ju åtminstone bättre än de fängelsehålor under mark som användes i Slottshäktet, drygt hundra år äldre än fängelset.

Och på tal om inhumana straff. Där den lilla fontänen mellan Rådhuset och Gavleån står idag hade Gävle sin skampåle på 1700-talet. Där fick den som dömts för brott stå inför allmän beskådan och begrunda sin gärning.

När jag fortsätter ner mot Boulognern går jag förstås över Gammelbron, som precis som namnet antyder är den äldsta bron i Gävle och har stått sedan 1400-talet. Att den spelade en betydande roll i stadsbranden på 1800-talet är kanske mindre känt - det var nämligen så att branden på norra sidan fick fäste i bron, men några rådiga medborgare fattade beslutet om att såga av bron. På så vis kunde elden inte ta sig över ån, och kanske tack vare det finns Gamla Gefle kvar, som är en av de populäraste turistmålen i stan.

Jag avrundar i början av Boulognern och får veta att Heliga trefaldighets torn lutar två meter åt väster, jämförbart med lutande tornet i Pisa enligt berättaren. Och Gustav Vasa-statyn i Kvarnparken, den är gjort av samma konstnär som skapade GIF-loggan 1903, Ida Matton från Gävle.

LÄS MER: En historisk vandring med ett digitalt upptäcktsverktyg

Historisk stadsvandring

Appen laddas ner till telefon eller surfplatta. Sedan följer man kartan och promenerar mellan de olika stoppen. Till varje stopp finns bild, ljudslinga och text. Appen kräver dock att du befinner dig på plats - man kan inte göra vandringen från soffan. Historierna är skrivna av Ulf Ivar Nilsson och berättade av Camilla Nilsson Jern.