Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt ljus över Dramaten i vår

Mycket gammalt, men också en del nytt. Staffan Valdemar Holm lämnar Dramaten med en vårsäsong där det historiska arvet är en viktig del även i de nyskrivna pjäserna.

 

Shakespeare, Schiller, Tolstoj och Victoria Benedictsson. Men också Sara Stridsberg, Jon Fosse och den hyllade franska dramatikern Yasmina Reza.

Dramaten blandar klassiker och nyskrivet i repertoaren våren 2009. Men det är inte så enkelt som att vissa namn representerar tradition och andra förnyelse. Både Stridsbergs och Fosses pjäser, som sätts upp på Elverket i vår, utgår från grekiska dramer. Fosses "Döden i Thebe" baseras på Sofokles Thebanska trilogi som bland annat omfattar "Oidipus".

– Jag tycker att det är fint att det finns en förbindelse mellan den moderna dramatiken och det mest antika man kan föreställa sig, säger Staffan Valdemar Holm.

 

Årets stora publiksatsning blir Shakespeares "Muntra fruarna i Windsor" med Börje Ahlstedt i huvudrollen som rucklaren John Falstaff. Pjäsen regisseras av britten John Caird som tidigare hyllats på Dramaten för sina uppsättningar av "En midsommarnattsdröm" och "Trettondagsafton".

Staffan Valdemar Holm talar sig varm för den bortglömda Victoria Benedictsson-klassikern "Final" och Yasmina Rezas "Massakerguden". Själv sätter han upp Schillers "Don Carlos".

– "Don Carlos" är en av mina käpphästar. Den skulle fan i mig hinnas med innan jag slutar här.

(TT Spektra)