Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit ska båtfolket dras

Planerna på att omvandla Karlitområdet till hus, lägenheter och hamn går framåt. En deponi har flyttats, konsulter tar prover och arkitekter skissar på utformningen.
– Vi kan ha området byggbart i mars-april, säger entreprenören Anders Högberg.

Han köpte Karlitfastigheten för 275 000 kronor vid en exekutiv auktion. Nu håller Högbergs bolag på att förverkliga planerna. Det ska bli 300 hus och 150 lägenheter för permanent- och fritidsboende nere vid havet. Men mycket behöver göras innan det är möjligt.

– Vi omhändertar den gamla deponin och samlar allt på ett begränsat område. Den ska bli tre hektar. Från början var det minst tio hektar, säger Högberg.

Från högen har 250 containrar skrot avlägsnats. Den nya deponin ska, då den är täckt, bli kulle för pulkaåkning. Men också en plats att spana ifrån.

– Den blir 30 meter hög och man kommer att ha utsikt över Karlholms skärgård.

Han visar Arbetarbladet runt på området. Dumpers kilar fram och tillbaka till ett berg. De hämtar morän som avvänds vid markanläggningen

– Vi har tillstånd att ta morän från berget. I stället för att spränga skalar vi av så det blir fina stenhällar, säger Anders Högberg.

Från bergsidan kan man se havet vid Karlit. Det är möjligt då skogen är borta.

– Det har man inte kunnat på 70 år.

Det blir hamn för både för de som äger husen och andra.

– Vi ska stycka av industribyggnader till 60 garage där människor kan förvara båtar som är upp till 60 fot.

Konsulter tar prover, gör en saneringsplan och föreslår hur deponin ska täckas. 80 procent av området är redan sanerat. Samtidigt skissar arkitekter på utformningen av området.

Projektet beräknas gå på 1,2-1,3 miljarder kronor. Flera investerare är inblandade. Anders Högberg tror stenhårt på att man ska kunna sälja husen och få båtfolk att lägga båten här i stället för Öregrund eller Gävle.

– Hela projektet måste bli av för att det ska lyckas. Vi ska satsa miljonbelopp på marknadsföring.

Ett 60-tal industribyggnader ska behållas. I dem ska det bland annat bli bostäder, restaurang, förråd, verkstäder och servicebyggnad till hamnen.

Parallellt arbetar kommunen med att ta fram en detaljplan som tillåter bostäder i området. Det behövs också olika tillstånd från länsstyrelsen för att planerna ska gå i lås.