Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hitta den godaste ost- och vinkombinationen

Vinet får osten att sjunga, säger ett franskt uttryck.

Det stämmer när man valt rätt vin till osten. Osten klarar sig i och för sig alltid, oavsett vinsällskap. Men vinerna kan ta ordentligt stryk i fel ostsällskap. Kombinationen kan ibland sjunga tämligen falskt.

I Frankrike väljer man oftast ostar av en viss smaktyp att njuta som en dessert efter maten till ett passande vin. I Sverige har tradition istället varit att servera en blandad ostbricka. Till detta oftast ett smakrikt rött vin, trots att ett vitt vin garanterat smakar bättre till en ostbuffé där ibland såväl syrliga getostar som salta blåmögelostar, stallig rödkittost och mogen nötig brie eller camembert trängs på tallriken.

Det finns inget enskilt vin som passar till alla dessa osttyper. Getosten blir oftast extremt ”getig” i kombinationen med ett strävt rödvin. Den intensiva sältan i en stilton eller roquefort reducerar fruktigheten hos ett medelfylligt rödvin så att det bara smakar tunt och bittersträvt. Här måste vinet vara sött, port är klassiskt, för att det ska bli ett njutbart smak- äktenskap.

Egentligen är det bara vitmögelostar (brie och camembert) som fungerar till ett stöddigt rödvin, liksom lagrade hårdostar av typ parmesan och västerbotten som gör sig allra bäst till amarone.

Du som vill lära dig mer och testa några garanterat goda kombinationer av ost och vin kan med fördel skaffa den nya boken ”Världens bästa ostar och vinerna därtill” (Bonnier fakta) som skrivits av vinskribenten Håkan Larsson tillsammans med ostmästaren Vincent Lefèvre som driver ostfirman Androuet i Stockholm. Tonvikten ligger på franska ostsorter som presenteras på ett intresseväckande sätt.

Till varje enskild osttyp har Larsson lagt till ett specifikt, utvalt vin (undantagsvis även öl eller sprit) från Systemets sortiment med varunummer och pris. Så det är bara att låta sig inspireras och sedan själv botanisera i det rika utbudet av ostar tillsammans med viner som i bästa fall gör att ett plus ett blir tre.