Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittills har 20 anställts

De nya butikerna som precis öppnat i Valbo köpstad innebär ungefär
20
nya jobb, många av dem på deltid.


– Vi startar med sex anställda, det är nyanställningar alltihop, säger Nicklas Lindberg, vd på Djurkompaniet som öppnade i går.

Annons

Sängjätten och Jysk har också fem–sex anställda, en del på heltid och andra på deltid. Expert Stormarknad har kvar samma personal som i den gamla butiken inne i Valbo köpcentrum, men har utökat med tre nyanställda.

Mio flyttar i januari sin butik vid Valbo centrum till nya, mer än dubbelt så stora, lokaler i Valbo köpstad.

– Vi är i stort sett klara med de nyanställningar som behövs, men vi vill inte gå ut med något antal förrän vi börjar. I dag är vi elva anställda, de flyttar med, men den nya butiken blir ju något helt annat så det är klart att vi behöver vara fler, säger Stefan Edling, butikschef på Mio i Valbo.

Men troligen är det Media Markt, som väntas öppna kring september, som kommer att stå för de flesta nya arbetstillfällena. I snitt har de 80 anställda i sina övriga varuhus, i Sundsvall är de omkring 60. Men då är det en stor del som bara är anställda på 20 procent. De flesta jobbar 50–70 procent.

– Vi tycker självklart att alla arbetstillfällen i vår branch är bra. Men vi är lite oroliga för att det mest ska bli deltidsanställningar, det är inte så lyckat, säger Krister Colde, ombudsman på Handelsanställdas förbund i Gävle.

Han är dessutom tveksam till om de nya butikerna i Valbo på sikt leder till ökad sysselsättning inom handeln.

– Den enes bröd den andres död, brukar man säga. Media Markt kommer att innebära många nya jobb. Men jag tror att det blir jättetufft för Siba, Elgiganten och OnOff där ute i Valbo. Och när konkurrensen hårdnar brukar inte de små radio- och tv-affärerna i stadskärnan klara sig, säger ombudsmannen Krister Colde.

Han undrar också om det verkligen kan säljas så mycket mer kläder och möbler än det som säljs i dag.

– Inom handeln är det nog snarare en omfördelning som pågår. Det går mot alltmer stora kedjor, medan de som inte tillhör någon kedja slås ut, säger Krister Colde.