Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiv försvann efter benmärgsbyte

En leukemisjuk hivpatient blev efter en benmärgstransplantation inte bara av med sin blodcancer, även hivsmittan försvann.

Annons

Men läkarna varnar för att ta ut segern över viruset för tidigt. Ett benmärgsbyte är också för dyrt och för komplicerat för att bli standardbehandling.
– Det är spännande resultat, men det är mycket svårt att utesluta att hiv inte finns kvar i enstaka celler i kroppen och ställer till problem igen så småningom, säger Jan Albert, professor vid Smittskyddsinstitutet till TT.
– Dessutom är benmärgstransplantation en ganska stor, dyr och besvärlig procedur. Det är inte på de här sättet vi ska kunna bota hiv, säger han.
Den 42-årige patienten, bosatt i Berlin, hade varit hivsmittad i tio år när han drabbades av leukemi och blev aktuell för en benmärgstransplantation.Läkarna började då leta efter en donator som bär på en genmutation som hindrar hivviruset från att angripa kroppens celler. Det förändrade anlaget, i en gen kallad CCR-5, hindrar hivviruset att binda till celler i kroppens immunförsvar.
Störst effekt för att hindra hivsmitta eller få en långsam sjukdomsutveckling har den som ärvt det genförändrade anlaget från både mamman och pappan. En sådan mutation finns hos 1–2 procent av etniska nordeuropéer.


Läkarlaget, lett av Gero Hütter och Thomas Schneider vid universitetskliniken Charité i Berlin, fann en sådan donator och genomförde genmärgsbytet, kombinerat med strålbehandling. Ännu i dag, 20 månader efter ingreppet, är patienten fri från både leukemi och hivsmitta.Det är inte första gången man genom byte av benmärg försökt behandla hiv- eller aidsinfektioner, men de allra flesta försök som gjorts tidigare har misslyckats.
Schneider och Hütter varnar för att hivpatienter ska invaggas i falska förhoppningar. Viruset kan ligga på lur i kroppen för att senare angripa cellerna på nytt. De betonar också att metoden inte är lämplig eller godkänd som standardbehandling av hivpatienter, vare sig i dag eller i en nära framtid.De får stöd av Anthony Fauci, en av USA:s främsta hiv/aids-experter, som anser att metoden både är för dyr och för farlig för att användas som förstahandsbehandling. Däremot ser han fortsatta försök med genterapi som en väg att blockera hivvirusets framfart.
Enligt Jan Albert visar metoden på genetikens roll hos de hivsmittade.
– Ett av de nyaste hivläkemedlen, Maravirok, är ett generiskt läkemedel som bygger på att blockera hivvirusets väg in i cellen, säger han.

TT

Mer läsning

Annons