Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp, jag har inget att sätta på mig!

Garderoben är så proppfull att plaggen hasar av sina klädhängare så fort man ska lyfta ut ett av dem. Byrålådan går knappt att få igen. Ändå finns där inget vi vill sätta på oss. Varför? "Därför att vi köper det mesta av fel anledning", säger Cecilia Belin, stilrådgivare och personal shopper i Valbo.

En "personal shopper" är som en kunnig – och ärlig! – shoppingkompis. Cecilia följer med sin kund i butikerna, ger klädråd, stiltips och alternativ som hon tycker passar kunden.

– Sedan kan kunden gå tillbaka och handla – om de vill. Jag har inga avtal med butikerna och är oberoende av om kunden köper något eller inte.

Vilket är det vanligaste felet vi gör stilmässigt?

– Många gömmer sig i för stora kläder när de inte vet vad de ska ta på sig. Men ingen behöver göra det. Man kan alltid framhäva sin personlighet och sina former på något sätt.

Varför är det så förtvivlat svårt att förändra sin stil?

– Vi är rädda för förändring. Jag hör ofta folk säga: "Det där är så snyggt på andra, men inte på mig". Många försöker tänka nytt på morgonen, tar en klänning i stället för byxor, eller nya accessoarer, men precis när man ska iväg river man av sig allt och kliver tillbaka in i sin bekvämlighetszon.

– En förändring är jobbig. Och man måste vara beredd på att få uppmärksamhet när andra märker skillnaden. Får man komplimanger ska man sträcka på sig och säga tack. Får man någon ifrågasättande kommentar, som: "Ska du på fest, eller?", så kan du berätta att du håller på att uppdatera dig.

– Min mamma är 54 och har utvecklat sin klädstil jättemycket. Framför allt har hon förstått att man kommer längre på att satsa på färre plagg men kvalitet.

Kan man fortsätta med en ungdomlig stil när man blir äldre, eller blir det bara patetiskt?

– Det beror alldeles på personen, hur man bär upp det. För de flesta tror jag att vissa plagg helt enkelt inte känns rätt längre. Jag har själv övergivit yngre stilar i takt med tiden, fast jag bara är 29.

Många av Cecilias vänner från studietiden jobbar som designers eller mönsterkonstruktörer.

– Jag är också intresserad av kläder och passform, men jag försöker alltid föra fram textilindustrins baksidor och arbetsförhållanden när jag föreläser.

– På utbildningen fick vi lära oss mycket om kemikalier och farliga ämnen i branschen, men det finns knappt ekologiska kläder, några enstaka basplagg bara. Men vi bör ändå rannsaka oss själva och göra så bra val som möjligt.

Ibland är det bäst att inte välja alls, att inte köpa allt man vill ha. Cecilia betonar att kvalité är värt pengarna, på flera sätt.

– Att köpa en topp som bara kostar två koppar kaffe stillar bara ett ha-begär för ögonblicket. Tänk igenom varje köp, även om det är ett billigt plagg på superrea. Vad kan jag ha det till? Ofta lockas man att köpa något som enskilt är snyggt men inte passar med ens övriga kläder.

– Ett välskräddat plagg sitter mycket bättre. Har någon mer tid på sig under en mönsterkonstruktion och flyttat en söm fem millimeter för att det blir snyggare så märks det. Masskollektioner i stora upplagor ska ut fort och då tar man genvägar.

Men är vi inte rädda för att vi tröttnar, och köper billigt därför, för att vi vill ha variation?

– Man tröttnar inte på ett plagg som är snyggt, skönt, passar perfekt och har bra kvalité. Det tar man fram gång på gång. Det är det som nopprar efter ett par tvättar som man tröttnar på.

När det gäller accessoarer och smycken håller Cecilia också på "less is more".

– Man kan satsa på något man verkligen gillar och nästan göra det till sitt varumärke. Jag har ett halsband som jag bär nästan jämt.

Cecilia rensar gärna garderober också. Då går hon igenom kundens kläder; kollar hur de sitter på och ger nya idéer om hur de kan matcha varandra, eller med skor och accessoarer.

– Det kanske blir lite för privat för en del. Men det finns mycket man kan göra sig av med. Någon gång har jag hört "Åh, det är mina första jeans, de vill jag ha kvar" – fast de är tre storlekar för små.

Men vi tror ju att de eventuellt kan komma till användning – någon gång?

– Då kan man lägga det man tror att man vill ha kvar i en låda på vinden. Har man inte tänkt på kläderna på ett år kan man slänga eller ge bort dem. Men jag vet att det är svårt, jag har själv några påsar däruppe...

Vilket plagg i din egen garderob har du oftast på dig?

– Just nu är det ett par svarta Filippa K-byxor som åker på rätt ofta.

Okej, vi säger att jag vågat klä mig lite snyggare på morgonen och ska cykla till jobbet. Hur behåller jag stil och elegans med en cykelhjälm på huvudet?

– Jag tycker det ser häftigt ut! Det behöver verkligen inte vara någon nackdel. Senast jag var i Stockholm såg jag en kille i jättesnygg kostym som cyklade med hjälm. "Snygg och smart kille", tänkte jag då, säger Cecilia.