Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp oss hylla Årets Sandvikenbo och Årets Gävlebo: "Dags att Sandvikenborna också får hyllas"

 
Årets Gävlebo
Visa alla artiklar

Arbetarbladets mångåriga tradition att utse Årets Gävlebo fortsätter. Nytt för i år är att även Årets Sandvikenbo ska ut i rampljuset.
Precis som tidigare år behöver vi din hjälp att hitta Årets Gävlebo och Årets Sandvikenbo!
– Jag känner invånarna i Sandviken som väldigt stolta över sin stad. Det är de med all rätt. Jag skulle kunna lyfta en lång rad exempel på värdiga vinnare i Sandviken, säger Jacob Hilding, chefredaktör på Arbetarbladet.

Längre ner i artikeln finns information kring hur du gör för att nominera.

Varje år delar Arbetarbladet ut pris till en hjälte eller eldsjäl i Gävle, som ni läsare tycker ska hyllas lite extra. Förra året vann William Österberg Berglund priset som Årets Gävlebo. William föddes med en CP-skada och har suttit i rullstol större delen av hans liv. Hans kämparvilja och omtanke för att hjälpa andra gjorde att han vann priset. På prisutdelningen på Flanör, i samband med Klappakuten, fick han ta emot priset av Rolf Lassgård.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är helt överväldigande. Någonstans har ju alla vi som står här gjort något extra så jag ser det som ett bevis för att folk tycker att det jag gör är bra och inspireras av mig, sade William Österberg Berglund i samband med prisutdelningen.

Årets Gävlebo har delats ut sedan 1988 och bland vinnarna återfinns såväl kända personer (Thomas Di Leva, Rolf Lassgård, exempelvis) som de som arbetat mer i det dolda.

– Varje dag gör människor insatser som gör Gävle till en bättre stad att leva i. En del blir känt, annat sker i det tysta. Årets Gävlebo har varit och är ett sätt för Gävleborna själva att lyfta de personer som osjälviskt gör de insatserna. Arbetarbladet har en lång tradition av att utse Årets Gävlebo och vi vet att det är betydelsefullt för Gävleborna, säger Jacob Hilding.

Även i år kommer priset Årets Gävlebo att delas ut på Klappakuten, den 9 december på Flanör, och vid Lucia delar vi ut det nya priset Årets Sandvikenbo.

Den 13 december spelar SAIK match mot Bollnäs på Göransson Arena. I halvleksvilan kommer vi att presentera den Sandvikenbo som vunnit det nya, beundransvärda priset.

– För Arbetarbladets del är det här en möjlighet att göra journalistik om människor som förtjänar att uppmärksammas. Jag ser fram emot att ta del av alla bra nomineringar, men det här priset är Sandvikenbornas eget. Arbetarbladet är deras lokaltidning och vi är de som förmedlar utnämningen. Det känns bara roligt och bra att vi nu tillsammans ska utse Årets Sandvikenbo, säger Jacob Hilding.

Anledningen till att vi nu valt att bredda priset är enligt Jacob Hilding att det har funnits en vilja från Sandvikenborna att få chansen att hylla de lokala hjältarna.

– Vi har märkt att suget och engagemanget finns för det. För oss är det självklart att lyssna på våra läsare i Sandviken och därför väljer vi att nu även utse Årets Sandvikenbo. Det är dags att Sandvikenborna också får hyllas, säger han.

Från och med lördag den 12 oktober kan du nominera den person du tycker ska uppmärksammas, en beundransvärd hjälte eller eldsjäl. Nomineringsperioden sträcker sig sedan till den 2 november.

Därefter utser Arbetarbladets jurygrupp tre personer från vardera kommun, och presenterar sedan dessa för er läsare på vår sajt.

Avslutningsvis får ni läsare rösta på vår hemsida, på de personerna ni anser ska vinna de två priserna. Vinnarna vinner 5 000 kronor var att donera till valfritt välgörande ändamål, samt ett diplom och blommor.

Så tveka inte. Skicka in era nomineringar i formuläret nedan!

Vill du hellre skicka din nominering via mejl?

Skicka ett mejl till Gavlebo@arbetarbladet.se eller Sandvikenbo@arbetarbladet.se med följande information: Namn på den nominerade, motivering, ditt namn, ditt telefonnummer och din mejladress.

Fyll i formulären nedan för att nominera din favorit.

Åtta senaste vinnarna av Årets Gävlebo:

2016: Christer Ringh

Fick priset för sitt arbete i föreningen Heros som ger funktionsnedsatta ungdomar i Gävle en chans att idrotta.

2015: Lasse Wennman

Fick priset för att ha grundat Matakuten. På ideell basis började han att köra runt och hämta upp överbliven mat från Gävles butiker, för att sedan dela ut den till behövande.

2014: Anna Sving

Blev årets Gävlebo för sitt arbete som lekterapeut på barnkliniken i Gävle.

2013: Mats Huldt

Blev årets Gävlebo för sin insats som dåvarande operativ chef för Missing People i Gävleborg och hans engagemang när det gäller att leta efter försvunna personer och för hans hjälp till anhöriga.

2012: Wellington Ikuobase

Fick priset för sin fackliga kamp i efterdyningarna av att Cloetta meddelade att de skulle lägga ned godisfabriken i Gävle.

2011: Lasse Hall

Blev årets Gävlebo för sitt arbete på ungdomsgården Helges i Gävle – där han under alla sina år som föreståndare slagits för ungas rätt att göra sina röster hörda.

2010: Kaskito Ngongo

Fick priset för att ha spridit glädje med afrikansk sång och dans på Gävles grundskolor under sitt arbete för Kulturskolan.