Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjältedrama vid villabrand i natt

(Ny version) Sent på söndagskvällen upptäckte Conny Larsson att det brann på grannens altan. Redan när han kom ut hade lågorna spridit sig. Samtidigt som han skrek åt frun att ringa 112 kastade han sten på fönstren. Det kan ha räddat livet på grannarna.

Först trodde Järbobon Conny Larsson att grannarna eldade i sin badtunna.
– Det knastrade och sprakade, men när jag gick ut och kollade brann det på altanen, berättar han.

Han var blixtsnabbt framme för att börja släcka med slangen som hängde där.
– Men det gick inte att ta i den, det var redan då alldeles för hett. Och lågorna spred sig jättesnabbt - plötsligt brann hela fasaden, säger Conny Larsson.

Han började i stället frenetiskt kasta sten på fönstren och banka på väggarna för att väcka grannparet som han förmodade låg och sov. Till slut lyckades han.
– De var väldigt chockade när de kom ut, mannen hade ju bara kalsonger och en t-shirt på sig. De hade inte hört brandlarmet utan vaknade av att det dunkade, säger Conny Larsson.

Strax därpå kom räddningstjänsten fram. Då var huset övertänt och det krävdes en insats som sträckte sig ända fram till morgonkvisten för att rädda så mycket som möjligt av villan som ligger i centrala Järbo. Det brann aldrig inomhus, men rök och vatten har gjort huset totalförstört. Taket fick också sågas upp för att det skulle gå att släcka.
– Det tog sig i takfoten och det var ju plåttak och därför var det lite besvärligt att komma åt, säger inre befälet på Gästrike räddningstjänst.

Nu efteråt funderar Conny Larsson mycket på vad han hade kunnat ha gjort bättre. Hade hans egen vattenslang varit längre hade han kanske kunnat släcka, funderar han.

Samtidigt vill han gärna poängtera två saker. Han vill definitivt inte bli hyllad som en hjälte för det känner han sig inte som. Och han vill ge en stor eloge till deltidsbrandkåren som var först på plats.
– Det här visar hur himla viktigt det är att de finns, säger han.

Arbetarbladet har talat med paret som bor i huset, men de har avböjt från att medverka i media.