Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjältejournalister

Reportaget misslyckades. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye lyckades inte med egna ögon bevittna den förödelse i Ogaden-provinsen som oljebolagens – däribland svenskkontrollerade Lundin Petroleum – närvaro bidrar till. Men utan misslyckandet, fängslandet och en i internationell media uppmärksammad rättegång hade Persson och Schibbye inte kunnat skriva en bok som ”438 dagar” som indirekt ger mer uppmärksamhet till lidandet i Ogaden än om de kommit hem med det reportage som de hade planerat.

”438 dagar” visar att fotografen Johan Persson och reportern Martin Schibbye är två journalister vars styrka hämtas från fotsulorna. De är inte direkt några ordsmeder, men de räds inte att riskera sitt eget välmående genom att kasta sig ut i världens oroshärdar för att kunna ge journalistiska vittnesmål till sina läsare.

De är journalister som fortfarande försöker att nå fram till sanningen och inte nöjer sig med att ge lika långa pratminus till båda sidorna i en konflikt.

”Någonstans gör man ett val som journalist. Antingen skriver man en text där Etiopien får säga att det är fred i Ogaden, och separatiströrelsen ONLF får säga att det är krig. Sedan sätter man punkt. Eller så försöker man ta reda på vad som är sant. Vilka fakta som stämmer.”

Reportaget om oljan och Ogaden väntar ännu på att bli skrivet. ”438 dagar” börjar där, när Johan Persson och Martin Schibbye tar sig in illegalt i Etiopien med hjälp av ONLF- gerillan för att på plats kunna göra en journalistisk bedömning av situationen. Men militären griper dem efter en eldstrid där de skottskadas, och efter att ha skenavrättats och förnedrats inför rullande kameror slängs de i häkte i väntan på en rättegång där de anklagas för terrorism och där de är dömda redan på förhand.

Det som skulle ha blivit ett reportage från Ogaden blir ett inifrånreportage från Kality-fängelset och en skildring av ett mardrömslikt rättssystem. Främst blir det en berättelse om vikten av fri undersökande journalistik.

Mest intressant är deras berättelse när den skildrar det storpolitiska spel där de två journalisterna blott blir schackpjäser. Som läsare får man en inblick i hur diplomatin fungerar och de förhandlingar på trippande tår som förs mellan länderna.

Intressant är också den konflikt mellan diplomatin och journalistiken som utkristalliseras. Johan Persson och Martin Schibbye sätter, av naturliga skäl, stor tilltro till journalistiken och det oväsen som tusen tidningars trummor kan åstadkomma, medan diplomatin ler överseende mot journalistiken och mest ser oväsendet som ett störningsmoment som kan riskera diplomaternas delikata arbete.

Den ångestfyllda väntan på, först, rättegång och sedan, när de dömts, på att bli benådade, blir för mångordigt skildrad. Visst är man nyfiken på den vardag inifrån det Kality-fängelse som det skrevs så mycket om i pressen medan de alltjämt satt fängslade där, men inte så nyfiken att man vill läsa varje brev som Martin Schibbye skriver hem till sin fru eller om Johan Perssons sug efter snus (nikotinberoende är svårt att få sympati för 2013). Om de valt att, som i deras sommarprat, låta en föra ordet hade mycket av fettet kunnat skäras bort. Nu turas de om att föra ordet och antalet tecken rinner iväg.

En sekvens dröjer sig kvar i minnet, talande för det absurda i deras situation: utrikesminister Carl Bildts besök i Kality-fängelset. Carl Bildts involvering i Lundin-sfären var det som gjorde oljeutvinningen i Ogaden medialt högexplosiv från början, och att det är samma man vars vandel ska granskas som dyker upp i fängelset som diplomatins räddande ängel, skänker ännu en Kafka-dimension till berättelsen.

För den som vill gräva djupare i sakfrågan är Kerstin Lundells ”Affärer i blod och olja” en mer givande källa till bakgrundsinformation. ”438 dagar” bidrar genom att rikta en strålkastare mot en plågad del av världen och en rutten regim.

Johan Persson och Martin Schibbye har gjort en värdefull journalistisk insats som tyvärr kostat dem 438 dagar av deras liv.

Kristian Ekenberg