Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors är otillgängligt för handikappade

Handikappade har svårt att gå på restaurang, men relativt lätt att ta sig in i mataffärerna.
En tredjedel av Hofors serviceinrättningar saknar ramp och hela 60 procent saknar dörröppnare.

Annons

Uppgifterna om ramper och dörröppnare är framtagna av representanter för det kommunala rådet för handikappade.

Enligt en ny lag som träder i kraft 2010 är nämligen kommunerna ansvariga att se till att tillgängligheten för handikappade är god. Därför tar bygg- och miljönämnden nu fram en tillgänglighetsplan för Hofors kommun.

Undersökningen visar alltså att 43 av 72 utvärderade platser saknar dörröppnare. Polisen, busstationen, Hofors kommuns kontor på Rönningsgatan, PRO, biografen Palladium och optikern är några av dem.

Tillgången till ramper för rullstolar och rullatorer är bättre, men fortfarande saknar 22 av de 72 undersökta platserna ramp.

Matbutikerna är lättillgängliga, men värre är det med Hofors restauranger och pizzerior. Ingen av de undersökta matställena har både ramp och dörröppnare.

Det är upp till varje serviceställe att öka tillgängligheten för handikappade, men kommunen har tillsynsansvaret. De måste informera affärsidkare, myndigheter och andra serviceinrättningar om vilka krav som finns enligt lag.