Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors efterskänker 400 000 till bowlinghall

Bowlingbolagets kris är avvärjd för den här gången – de slipper betala 400 000 och ränta på lånet till kommunen nästa år.

Alf Persson (M) var först upp i kommunfullmäktiges talarstol. Han ville antingen se en försäljning av bowlinghallen eller att kommunen övertar lokalen och hyr ut den.

– Gör vi de här två avskrivningarna kommer vi att ha en bowlingklubb som står på egna ben, sade Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd.

Under verksamhetsåret september 2013 till augusti 2014 har bolaget gjort en liten vinst, bland annat för att Hofors kommun inte tagit betalt för ränta eller krävt amortering på lånet. Inte heller 2014–2015 kan man betala ränta eller amortering, enligt bolaget.

Förslaget att efterskänka 400 000 kronor per år 2015 och 2016 mötte motstånd i oppositionen.

– Även vi vill rycka i nödbromsen i projektet, sade Peter HIllblom från Hoforspartiet, som på måndagen lämnade in en motion med partiets förslag på hur frågan ska hanteras.

– Vi är oroliga för att de inte får ihop intäkterna, sade Hans Backman (FP), som tyckte att styrelsen borde få stöttning från kommunen att lägga upp en långsiktig plan för verksamheten.

Det finns redan, menade Marie-Louise Dangardt, som varnade för vad det kunde innebära om frågan sköts upp.

– De är nära balansräkningskravet, så jag är rädd för att det kan ställa till något. Ett alternativ är att vi tar beslut enbart för 2015 nu, sade hon.

Det höll Hans Larsson (C) med om. Han lade fram kommunalrådets alternativ som förslag – något som fick gehör hos alla. Innan beslut tas om 2016 vill oppositionen se bowlinghallens plan för att bli lönsam.

– Det känns jättebra att det blev enighet, inte ens en reservation, sade Marie-Louise Dangardt efteråt.

När de 400 000 kronorna räknats bort återstår 6,2 miljoner av Bowlingbolaget i Hofors AB:s lån. 1,8 miljoner har efterskänkts av kommunen.