Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors gruvor plats för spännande safari

Det är safari men inte i Kenyas vildmark.

Projekt bruk och bergslag går på safari i Hofors för att uppleva mörka gruvor.

– Det är roligare att göra det tillsammans, säger Calle Eklund, initiativtagare till Bergslagssafari.

Mörka gruvor och gamla bruk är något som intresserar Calle Eklund. Intresset är så stort att han tre år i rad anordnat ett safari för att besöka de gruvor och bruk som finns runt om i Bergslagen.

Tio personer deltar

Genom sökmotorn Wikipedia har hans intresse smittat av sig och på lördag ger sig tio personer från hela Sverige ut i Hofors och Sandvikens gruvor och bruk.

– Från början var det jag och en kompis som började göra utflykter runt Hedemora, där jag bor. Men det blev trist att det bara var vi två så jag anordnade i stället ett safari genom ett projekt vi valt att kalla bruk och bergslag för alla som är intresserade, säger Calle Eklund.

Flera besök

Under två dagar kommer safarideltagarna att besöka såväl Bodås gruva, Walls kalkbrott som Forsbacka och Högbo bruk. Tidigare år har de varit söder om länsgränsen, så ett besök i Hofors och Sandviken var på sin plats tyckte Calle.

– Vi besökte Hofors lite grann förr året, men i år blir det fler platser som vi ska se, säger han.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska få uppleva och förstå tjusningen med det historiska arv som finns menar Calle Eklund.