Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors står och faller med Ovako

Hofors rankas som Sveriges mest genuint sårbara kommun i en rapport från Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv.

På tio i botten-listan finns också Sandviken.

– På lång sikt kan det finnas skäl för Hofors- och Sandvikenborna att vara nervösa, varnar Sten Axelsson, analytiker på Tillväxtverket.

Den lilla orten med det stora företaget lever på sikt farligt. Farligast av alla lever Hofors med stort beroende av Ovako, få nystartade företag och med ett dåligt företagsklimat.

Det visar en rapport från Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv där författarna inte bara tittat på hur stor av befolkningen som är direkt beroende av ett enskilt företag, utan även vägt in faktorer som bland annat pendling, nyföretagande, företagsklimat och andelen invånare i arbete.

Hur nervösa har de som bor i Sandviken och Hofors anledning att vara?

– Till vardags finns det ingen anledning att vara nervös. Men på lång sikt kan det finnas skäl för nervositet eftersom stora företag som verkar på en internationell marknad inte varar för evigt i den form de finns i dag, säger Sten Axelsson.

Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken, är van vid att arbetsmarknaden svänger upp och ned i takt med förändringarna på Sandvik.

– Ett bra år kan det bli 200–300 nya jobb medan det försvinner lika många ett dåligt år. Det motsvarar ganska många småföretag som kommer eller försvinner i kommunen. Problemet är att svängningarna tenderar att bli allt kraftigare.

Men Kärnström tycker att värderingen av sårbarhet sker på ett lite konstigt sätt.

– Om Sandvik försvinner med 6 000 jobb måste det innebära att vår sårbarhet minskar kraftigt. Eller hur?

Någon samlad bild av vad Sandvikens kommun kan göra för de små- och medelstora företagen för att bredda arbetsmarknaden får inte Kärnström när han är ute och träffar företagare.

– Det är olika bud från olika håll. Men att göra någonting åt lokalförsörjningen när marknaden inte fungerar står högt på listan.

Skapa förutsättningar för basindustrin med underleverantörer måste kommunerna få hjälp med från staten, menar kommunalrådet.

– Sandvik är en nationell angelägenhet.