Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

124 kr dyrare för en tvåa

Nu är 2012 års hyror i Hofors klara. En tvåa hos Hoforshus på 68 kvadratmeter kommer att kosta 124 kronor mer i månaden nästa år.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget dras med höga kostnader för tomma lägenheter och stort behov av underhåll på sina fastigheter. Därför hade Hoforshus krävt en höjning på 4,25 procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade hyrorna för 2012 på plus 2,9 procent.
– Det får vi ändå vara nöjda med, med tanke på förutsättningarna, konstaterar Reima Wårvik lokal förhandlare.
För Hoforshus del innebär det stor återhållsamhet. Utöver hyresförlusterna för vakanta bostäder är kostnadsökningar för fjärrvärme, el och vatten höga.
– Vi gör ett dåligt resultat redan 2011 och har det bekymmersamt. Det är en väldigt ansträngd budget för nästa år. Det märks inte minst på vår underhållsbudget, säger bostadsbolagets vd, Christian Rickardsson.
Han påpekar också att den befolkningsprognos som finns för Hofors, med en minskning på 1 000 invånare på tio år, är också en stor utmaning för Hoforshus.
– Det är smärtsamma insatser och en kraftig reduktion av antalet bostäder vi har framför oss.
Nästan inga investeringar är planerade för 2012, mer än sju miljoner kronor för utbyggnaden av lokaler till Stjärndistribution.
– Men alla nya investeringar på industribenet är helt kostnadstäckande, säger Rickardsson.

Mer läsning

Annons