Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åringen förstod att våldet var dödande

/
  • Den 21-åriga kvinnan, som fick tre års fängelse, advokat Lars Häggström och den mordåtalade 20-åringen som dömdes till nio års fängelse.

Nio år för mord. Tre år för synnerligen grov misshandel. Åtta månader för medhjälpt till misshandel. Och ett skadestånd på 100 000 kronor till Tommy Johanssons barn.

Det blev Gävle tingsrätts dom mot det tre åtalade Hoforsungdomarna.

Annons

Det var 20-åringen som låg bakom allt det våld som dödade Tommy Johansson. Det börjar Gävle tingsrätt med att konstatera i måndagens dom.

Både flickvännen och den andre 20-åringen har vittnat om att han hoppade tre–fyra gånger på hans bröst. 20-åringen tog sats och det var hårda hopp. Enligt rättsläkarens bedömning var de skadorna huvudorsaken till Johanssons död.

Nästa fråga som tingsrätten tar ställning till är uppsåtet. Ville 20-åringen döda Tommy Johansson? Det omfattande våldet och den långa tid som misshandeln pågick kan tala för att det var så, skriver tingsrätten. Men i varje fall uppfyllde han det så kallade likgiltighetsuppsåtet. Han förstod att misshandeln kunde vara dödande, men genomförde den ändå.

Det finns inga förmildrande omständigheter, konstaterar tingsrätten och dömer 20-åringen för mord.

Mer aktiv än hon medgett
När det gäller den nu 21-åriga flickvännen för tingsrätten först ett resonemang om att en person som väljer att begå ett brott i samförstånd med någon annan kan dömas även för handlingar som den andre gjort. Det är även klart att flickvännen varit mer aktiv än hon själv i efterhand velat medge. Det framgår bland annat av den ljudinspelning de själva gjorde, och av att hon letade ett eluttag för att kunna bränna Johansson med en plattång.

Men tingsrätten dömer ändå inte flickvännen för mord. Pojkvännen var ledande, och hon vågade sannolikt inte sätta sig upp mot honom. Trots det gjorde hon ett par försök att få honom att stoppa misshandeln. Hon var inte på samma sätt som 20-åringen likgiltig för om Johansson skulle dö, anser tingsrätten.

Hennes brott bedöms dock som en synnerligen grov misshandel. För att en misshandel ska anses ”synnerligen grov” krävs till exempel att den misshandlade personen varit ur stånd att försvara sig eller att misshandeln skapat långvarig smärta eller dödsångest.

Den tredje åtalade 20-åringen döms för medhjälp till misshandel av normalgraden. Han kunde inte i förväg ha förstått att misshandeln skulle bli så allvarlig.

Kan inte få mer än 14 år
Efter att de åtalades skuld har fastställts övergår rätten till att bedöma vilka straff de ska få.
Straffskalan för mord börjar på tio års fängelse. En person under 21 år kan inte få mer än 14 år. En äldre person kan få upp till 18 års tidsbestämt straff, eller livstids fängelse.
Tingsrätten dömer, med hänsyn till hans ålder, 20-åringen till nio års fängelse utan att närmare motivera hur man kommer fram till just det.

För flickvännen, också hon 20 när brottet begicks, blir domen tre års fängelse, även här efter reduktion för hennes ålder. Straffskalan för synnerligen grov misshandel för personer över 21 år går från fyra till åtta års fängelse.

Den tredje åtalade får åtta månaders fängelse.

Mer läsning

Annons