Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

750 000 kronor till finsktalande omsorgsverksamhet

Det är inte längre ett hinder att vara finskspråkig och gammal i Hofors.
Snart ingår Hofors kommun i ett så kallat finskt förvaltningsområde och ska erbjuda äldreomsorg på finska.

Annons

Under torsdagen blev det klart. Regeringen godkände Hofors kommuns ansökan om att få ingå i ett så kallat finskt förvaltningsområde. Beslutet innebär att kommunen kommer att få 750 000 kronor per år från staten för att kunna erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska respektive meänkieli. Enskilda medborgare får också möjlighet att använda sitt språk i kontakter med kommunen och med statliga myndigheter.

I Hofors är cirka 15 procent av befolkningen finländare. En befolkning som lätt tappar det svenska språket när de blir äldre och som då återgår till att prata finska. Frågan väcktes från början av Hofors finska förening som ansåg att kommunen skulle erbjuda äldreomsorg på finska.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt tror inte att det kommer att bli några problem att möta den finska befolkningen på äldreboendena på deras eget språk.

– Jag vet att vi redan i dag har personal som pratar finska. Vi kommer att kunna möta de människor som pratar finska, men hur det rent praktiskt kommer att gå till vet jag inte i dag, säger hon.

Pengar till merkostnad

Pengarna kommunen nu kommer att få ska gå till så kallade merkostnader som beslutet innebär. Men vilka dessa kostnader kommer att bli vet kommunen inte i dagsläget.

– Det kanske blir så att vi måste anställa en till person eller se till att personalen lär sig finska, men det är just nu för tidigt att säga, säger Ulf Strömstedt, kommunchef i Hofors.

Från och med 1 februari kan Hofors se sig som en kommun som ingår i ett finskt förvaltningsområde.

Mer läsning

Annons