Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans flyttas från Hofors till Sandviken?

/
  • FÖRSVINNER. Enligt ett nytt sparförslag förlorar Hofors en av sina två ambulanser.

Enligt en del i ett nytt besparingsförslag förlorar Hofors en av sina två ambulanser. Den ska i stället flyttas till Sandviken där behovet anses vara högre.

Annons

I dag har Hofors en ambulans som är i bruk dygnet runt och en ambulans som körs dagstid. Efter den nya förändringen i organisationen, som ambulansledningen har lämnat som besparingsförslag till politikerna i landstinget, ska en ambulans nu flyttas till Sandviken.

– Vi tror egentligen inte att det får så stora konsekvenser för Hofors del eftersom den kör 65 procent av alla akuta och brådskande fall utanför Hofors kommun redan i dag. Däremot höjer vi på så vis beredskapen i resten av Gästrikland, säger Johan Hagsjö, som är vårdenhetschef för ambulansen i västra Gästrikland.

Efter förändringarna är genomförda blir det i stället tre ambulanser i Sandviken, varav en som bara kör dagtid, 08–18. Hofors får liksom Ockelbo en ambulans dygnet runt.

– Behovet finns i Sandviken, som har högre belastning. Hofors har också mycket passningsuppdrag. När det är tomt i Sandviken står de i Tegelbruket, det här kommer förhoppningsvis även innebära att de tomma milen minskar, säger Johan Hagsjö.

Den ambulans som är kvar på orten kommer att få sköta både akuta insatser och sjuktransporter, vilket innebär att det ibland blir helt tomt på ambulans i Hofors.

– Ja, så blir det givetvis, men tills viss del är det tomt även i dag. Vi ska titta och räkna efter exakt hur mycket, men troligtvis blir skillnaden inte så stor, säger Johan Hagsjö.

När ambulansen är mer än 20 minuter bort går ett så kallat sjukvårdslarm som räddningstjänsten åker ut på. Men Johan Hagsjö tror inte att förändringen kommer att innebära en högre belastning för räddningstjänsten i Hofors.

– Det tar mellan 15 och 20 minuter från Sandviken till Hofors, så egentligen ska trycket inte behöva öka. Däremot har vi målet att ha ett fortsatt bra samarbete.

Det finns redan i dag även ett samarbete med ambulansen i Dalarna om att närmaste ambulans från de båda länen täcker upp för varandra.

I det sparpaket som politikerna ska ta beslut om finns även ett förslag om att ta bort länets två akutbilar som finns i Gävle respektive Hudiksvall.

Mer läsning

Annons