Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Eklund – ond eller sjuk?

Annons

Anders Eklund är nog Sveriges ensammaste man. När han greps på Hallandsåsen ett par dagar efter Englas försvinnande försvann även hans liv. Sedan dess har han inte träffat någon han kände sedan livet före gripandet. Och frågan är när, eller ens om, han kommer att få göra det. Han kommer att sitta inspärrad i många år. Han har ingen egen familj, bara en handfull släktingar i Torsåker som också tar avstånd från honom.

Han kallas i massmedia omväxlande för äckel och Sveriges mest hatade man och några passar på att beskriva hans ögon som svarta, eller rent av onda.

I dag finns det en person som gör vad han kan för att föra ut en mer nyanserad bild av Eklund – stjärnadvokaten Leif Silbersky.

Han ger intryck av att han gör det av hela sin juridiska övertygelse. Han försvarar på inget sätt det som Eklund har gjort. Men han har ett budskap: Anders Eklund är inte ond, han är sjuk.

– Om någon ska klandras måste det bli Vår herre som inte gav Eklund de egenskaper en människa behöver, sade Silbersky i rättssalen.

Silberskys mål är ett: Att få Eklund dömd till sluten psykiatrisk vård i stället för fängelse.

Silbersky kommer att argumentera för det med eftertryck vid onsdagens slutpläderingar. Han vill att rätten ska be om ett nytt utlåtande om Eklunds hälsa från socialstyrelsens rättsliga råd. Och han räknar med få rätten med sig.

– Jag har aldrig blivit nekad förut, konstaterade han i går.

Enligt Silbersky finns det efter rättegången ett mycket bättre underlag för att bedöma Eklunds psykiska hälsa.

– Då har ju rättsliga rådet möjlighet att ta till sig allt som har sagts under rättången.

På frågan om det som har hänt under de stängda delarna av rättegången har stärkt bilden av att det handlar om en sjuk person, säger Silbersky:

– Svar ja!

Silbersky säger att han har fått enträgna råd från psykiatriska experter: Se för guds skull till att få Eklunds psykiska hälsa prövad på nytt!

Silbersky belägras med jämna mellanrum av det stora medieuppbåd som följer rättegången i Stockholm. Den rutinerade Silbersky släpper då ut väl valda omdömen om Eklund. På måndagen var han ”pressad och stressad”.

I går var Eklund ”lättad” över att ha berättat, och gav intryck att han verkligen ansträngt sig för att berätta.

Sedan Eklund överraskande bad om ursäkt i rättssalen medgav Silbersky att han sagt till Eklund att det var lämpligt att göra det.

Annons