Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas körde rally från London till Mongoliet

/

Vägar på 4 600 meter höjd, bilkörning i floder och förbi stridområden. Andreas Haga från Torsåker har deltagit i ett rally mellan London och Mongoliet. Ett riktigt äventy

Annons

– Det gick ganska som planerat. Vi gick i mål två dagar innan vi hade bokat flyg hem. Det tog totalt sex veckor.

Du och dina vänner körde tillsammans två bilar. Närmare bestämt två Skoda Felicia, höll de ända fram?

– Jag skulle vilja säga att det gick förvånansvärt bra. Vi hade problem med stötdämpare som gick sönder - sammanlagt fem gånger. Avgasrör fick vi också laga många gånger och så hade vi mycket punkteringar. Men inga större haverier.

Ni åkte på Pamir highway som förutom att den är väldigt högt belägen även gränsar till de oroliga Talibanområdena i Afghanistan, hur var det?

– Utrikesdepartementet i Storbritannien hade avrått från att åka där, så det flesta tog andra vägar. Vi hade väldig tur, vi träffade på en FN-chef som gav oss viktig information om säkerhetsläget. Han berättade var det var minirat och var vi skulle undvika att stanna. Så det gick ganska bra.

Kan du beskriva upplevelsen?

– Det var som högst 4 600 meter och topparna runt omkring oss var 7 000 meter höga. Det var vackert, men vägarna var otroligt dåliga. Det gick knappt att ta sig fram och vi trodde aldrig att bilarna skulle klara sig. En bro hade gått av på mitten så vi fick åka ner i floden och upp igen på andra sidan.

Det var ett välgörenhetsrally och meningen var att ni skulle lämna över bilarna till behövande när ni kom fram till Mongoliet. I vilket skicka var de då?

– De hade varit med om en del, men jämfört med många av de bilar vi såg där var de i ganska gått skick. De var farbara, även om de var ganska slitna. Och vi hade till exempel bytt till nya stötdämpare.

Förutom bilarna hade Andreas Haga och hans kompisar också samlat ihop 26 000 kronor till välgörenhet.

Mer läsning

Annons