Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas miste benet – får inget skadestånd

/
  • LIVSLÅNGT LIDANDE UTAN KOMPENSATION. Andreas Neuman har fått genomgå ett 15-tal operationer och kommer att ha men för livet från kalkolyckan i Rättvik för 3,5 år sedan. Nu har åklagaren beslutat att inte väcka åtal. Anledningen är att brott inte kan styrkas.

I 3,5 år har Andreas Neuman väntat på det rättsliga efterspelet från kalkolyckan som kostade honom benet och gett honom ett livslångt lidande. Nu kommer beskedet att det aldrig kommer väckas något åtal.

– Det känns jävligt surt, säger han.

Annons

Det var 2007 som Hoforsbon Andreas Neuman och hans kollega var i Rättvik för att utföra ett jobb i ett kalkbrott när något gick brutalt fel, de båda männen begravdes i 300-gradigt kalk. Värst gick det för Andreas som förlorade ena benet och brännskadade stora delar av kroppen.

Inget åtal väcks

En polisutredning inleddes direkt efter olyckan, men först nu kommer åklagarens beslut om att inte väcka åtal. Ett tungt besked för Andreas som har hoppats på upprättelse länge. För honom har det varit 3,5 år av väntan.

– Det har låtit positivt från åklagarhåll, han har sagt att det varit känt att det varit rena dödsfällan att gå in där och att det ska ha funnits kännedom om det. Någon hade väl kunnat stoppa oss. När de efter så här lång tid bara läggs ner känns det som att de lika gärna hade kunnat skita i att utreda olyckan.

Får inte hända igen

Den ekonomiska ersättningen som han blir utan är den minsta biten, för Andreas är det viktigaste att något liknande inte inträffar igen.

– Det är synd att folk ska behöva sätta livet till på jobbet. Att jag skulle få men för livet var verkligen inget jag hade räknat med. Det är en stor brist att något sådant här kan hända och hade det blivit en rättslig process hade företagen tvingats skärpa sig . Därför känns det här jävligt bittert.

Motigt att börja jobba igen

Andreas Neuman vill gärna börja jobba igen, men just i stunden av det här beskedet känns det motigt.

– Jag försöker se positivt på framtiden, men det här hjälper inte. Tvärtom. Jag blir inte direkt motiverad att söka mig ut i arbetslivet igen när jag vet att jag kanske riskerar mitt liv.

Lågt prioriterat

Anledningen till att det tagit så otroligt lång tid att utreda olyckan sades från början bero på att arbetsmiljöbrott var lågt prioriterade och det fanns få utredare. Genom åren har ärendet sedan både bollats mellan olika handläggare och flera olika myndigheter.

I slutet på förra året kunde Arbetarbladet berätta att ingen kan dömas för personligt ansvar i olyckan, eftersom preskriptionstiden har gått ut. Det som därför var aktuellt var en så kallad företagsbot där företaget tvingas betala ett skadestånd. Det hade kunnat handla om en halv miljon kronor och uppåt.

Mer läsning

Annons