Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett ja till gemensam nämnd

Hofors kommun säger ja till en gemensam samhällsbyggnadsnämnd. Det beslutades vid ett extra sammanträde i kommunfullmäktige på tisdagen.
– Tillsammans är vi starkare än var och en för sig, säger Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd i Hofors.

Annons

Beslutet från Hofors kommun har dröjt. Redan i slutet av maj sa kommunstyrelsen ja till förslaget, som under ett kommunfullmäktige i mitten av juni blev återremitterat. Skälet till återremissen var att de andra partierna ville se över möjligheten till inflytande över den nya nämnden.

Under tisdagen togs förslaget återigen upp på ett extrainsatt kommunfullmäktige i Hofors.

– En klar majoritet sa ja – vi ska gå in i den gemensamma nämnden, säger Marie-Louise Dangardt.

Det innebär att Hofors, Sandviken och Ockelbo från den 1 januari 2016 har en gemensam samhällsbyggnadsnämnd. I den ska politiker från de tre kommunerna samlas, med elva ledamöter – fem från Sandviken, tre från Hofors och tre från Ockelbo.

Bakgrunden till den gemensamma nämnden är att det blir allt svårare för små kommuner att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens, vilket i sin tur gör det svårt att upprätthålla en god kvalitet på verksamheten.

– Vi gör det för att komma ifrån sårbarheten. Det här beslutet är viktigt för utvecklingen av Hofors kommun – för företagare och medborgare. I somras invigdes nya lekplatser, som var två år försenade på grund av personalrörlighet, säger Marie-Louise Dangardt.

Förslaget har tidigare fått kritik för att sammanslagningen ska försämra demokratin. Men Marie-Louise Dangardt ser inget bekymmer i att nämnden kommer att domineras av den politiska majoriteten.

– All samhällsplanering går via kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det kommer att vara samma demokratiska inflytande som tidigare, försäkrar hon.

Mer läsning

Annons