Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen misstänkt för kalkolyckan

Det finns ännu ingen misstänkt för kalkolyckan i Rättvik. Och nu visar färsk statistisk att få arbetsmiljöbrott klaras upp. Därför höjs också röster för att en ny organisation för utredning av arbetsmiljöbrott ska bildas.

Annons

Utredningen av arbetsplatsolyckan i Rättvik efter vilken 24-årige Andreas Neuman från Hofors tvingades amputera ett ben pågår fortfarande. Olyckan inträffade 22 december förra året när han och en kollega rengjorde en kalkugn i Rättvik. 400 kilo het kalk rann ut över Andreas Neuman.

Det finns i dagsläget ingen misstänkt, utan polisen samlar fortfarande in information för att kunna utröna vem som ska stå som misstänkt. Polisen förhör för tillfället de inblandade och vittnen till olyckan.

Två arbetsgivare

Men eftersom två arbetsgivare är inblandade är frågan om vem har arbetsmiljöansvaret inte solklar. Andreas Neuman var anställd på Hoforsföretaget GR Sanering, som utförde ett arbete för kalkverkets räkning.

– Vi måste noggrant utreda förhållandena kring olyckan. Det kan hända att det blir två arbetsgivare som delges brottsmisstanke, men det är en fråga som åklagaren får ta ställning till, säger Sten-Olof Andersson, inspektör vid eko- och miljöroteln vid polisen i Dalarna.

Samtidigt höjs röster för att en ny organisation för utredning av arbetsmiljöbrott ska skapas. Detta eftersom få arbetsmiljöbrott får rättsligt efterspel. Under 2007 ledde 274 anmälda brott till åtal eller strafföreläggande.

Tidskrävande utredningar

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö föreslår att de åklagare som utreder miljö- och arbetsmiljöbrott frikopplas från annan brottsutredning och att en rikstäckande åklagarkammare bildas. Det finns även önskemål om att polisen får en liknande organisering. På så sätt kan polis och åklagare koncentrera sig på sina uppgifter och kan lämna ifrån sig bättre utredningar.

Utredningar av arbetsmiljöbrott är ofta tidskrävande och i många fall blir de bortprioriterade. När de tas upp på nytt har ofta minnesbilderna hos vittnen bleknat och det är svårt för polis och åklagare att få fram tillräckligt mycket information för att kunna väcka åtal.

Mer läsning

Annons