Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet vann igen – Hofors gjorde också fel

Hofors kommun följde inte heller lagen när intresseanmälningarna till tjänsten som ny kommunchef inte lämnades ut till Arbetarbladet. Det slår kammarrätten fast i en dom.

– Jag tycker att lagen bygger på felaktiga grunder, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

Annons

Göransson Arena fick bakläxa av kammarrätten när man hävdade att det inte fanns några ansökningshandlingar till tjänsten som ny vd efter Maya Olsson, något som Arbetarbladet berättade om i går.

Även Hofors kommun får nu backning av kammarrätten för att man inte följde lagen om offentlighet och öppenhet vid rekryteringen av en ny kommunchef.

Fick inte ut handlingarna

Hofors kommun anlitade rekryteringsbolaget Proffice vid tillsättningen. När ansökningstiden gick ut begärde Arbetarbladets reporter Johanna Nyman att få ta del av de inkomna intresseanmälningarna. Men Hofors kommun sade nej och hävdade att man inte hade tillgång till de handlingar som kommit till Proffice.

Det var fel enligt kammarrätten som anser att de intresseanmälningar som fanns hos Proffice visst var mottagna och förvarades hos rekryteringsbolaget för kommunens räkning. Därför är de att anse som allmänna handlingar.

Kammarrättens dom upphäver Hofors kommuns beslut som måste handläggas på nytt. Men i praktiken innebär det ingenting. En ny kommunchef, Ulf Strömstedt, har utsetts och börjar i höst.

Överklagar inte

Marie-Louise Dangardt säger till Arbetarbladet att domen inte ska överklagas.

– Självklart ska kommunen göra som kammarrätten säger men själv tycker jag väl en del om beslutet. Vi kommer inte att få så pass många sökande till sådana här tjänster som vi skulle vilja. Tjänstemän vill inte bli uthängda i tidningen.

Hur tycker du i stället att man ska göra då, det här är ju offentliga handlingar som man ska kunna få ta del av?

– Jag tycker att lagen bygger på felaktiga grunder. Jag hoppas att det blir en ändring vid en ny regering, svarar Marie-Louise Dangardt som därmed går emot sitt moderparti.

Driver frågan hårdast

Socialdemokraterna är det parti på riksplanet som hårdast drivit frågan om öppenhet i rekryteringen till tjänster inom offentlig förvaltning.

– Tänk efter innan ni journalister gör något. Det kan göra så oerhört mycket skada. Vad jag har lärt mig under årens lopp är att man ska känna med hjärtat vad som känns rätt. Och jag känner i det här fallet att domen är fel, avslutar Marie-Louise Dangardt.

Annons