Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Hovrätten frikänner Hoforsbo

Den 36-åriga Hoforsbon som i våras åtalades för att ha begått grova våldtäkter mot en ung flicka under nästan tio års tid friades i maj av tingsrätten. Nu har hovrätten gjort samma bedömning. Det är inte ställt utom rimligt tvivel att 36-åringen är skyldig till övergreppen.

Annons

Flickan och 36-åringen har bott i samma hushåll. Mannen stod åtalad för att under nästan tio års tid förgripit sig på henne.

I målet har det saknats teknisk bevisning och direkta vittnesuppgifter. Därför har rätten enbart haft flickans och 36-åringens vittnesmål att stödja sig på. Mannen har förnekat alla brott.

Hovrätten skriver i sin dom att vid bedömningen av om en utsaga är trovärdig är det av mycket stor vikt att berättelsen lämnats spontant och att den är detaljerad och sammanhängande, samt att den inte innehåller motsägelsefulla uppgifter.

Hovrätten konstaterar att flickan inte har lämnat sin berättelse spontant. Hon har heller inte lämnat några uppgifter om vad som hänt före, respektive efter, varje övergrepp eller placerat in händelserna i ett sammanhang. Det är en mycket fragmentarisk berättelse. Något som hovrätten menar till stor del bör läggas åklagaren till last. Åklagaren ska enligt hovrätten också ha ställt mycket ledande frågor under rättegången. Flickan har även i vissa delar lämnat olika uppgifter i polisförhör och i tingsrätten.

Hovrätten menar att flickans berättelse i det närmaste är okontrollerbar, något som gör det omöjligt att åberopa motbevisning.

Domstolen skriver att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att Hoforsbon gjort sig skyldig till övergreppen och fastställer därmed tingsrättens dom.

Mer läsning

Annons