Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Back anmäler Korpögat till Pressombudsmannen

/
  • xx. Folkets hus styrelse som har skrivit ihop den betalda annonsen i Hoforsbladet består utöver Maine Westin av ägaren till Hoforsbladet, Torbjörn Johansson, Arbetarekommunens ordförande, Anita Drugge, SSU:aren Erik Wirén, socialnämndens ordförande, Diana Blomgren (S), Bertil Holst (S), Ulla Sahlström (S), Pernilla Harström, Mats Björklund, Mari Brännvall, Sonia Andersson och Tomas Isaksson (S).

Personalchef Ulf Back har anmält Korpögat till Pressombudsmannen, PO. Anledningen är den granskning som tidningen har gjort av kommunens relation med Folkets husförening. Samtidigt har Folkets hus köpt en annons i Hoforsbladet där de går till angrepp mot Korpögats artikel.

Annons

Den lokala tidningen Korpögat har gått igenom ett stort antal av kommunens fakturor från Folkets hus. ”Den bild som växer fram visar på ett mycket lyckligt äktenskap som inte tycks knaka i fogarna i första taget och som underblåses av skattebetalarnas välvilja”, skriver Korpögat i ingressen till sin artikel.

Det visade sig bland annat att kommunen betalat en utbildningsdag åt socialdemokraterna, trots att kommunen har speciellt avsatta medel för vidareutbildning inom respektive parti. 80 av 120 granskade fakturor var dessutom felkonterade.

Ulf Back som fick stå till svars för sina felkonteringar i Korpögats artikel anser i sin anmälan till PO att han blivit anklagad för att ha brutit mot kommunallagen utan att hans egna kommentarer har redovisats. Han tycker att det är att gå över de etiska gränserna.

– Det han tar upp i anmälan har vi i huvudtaget inte skrivit om. Det vi avser i artikeln är de fakturor som han har erkänt att han har felkonterat. Hans förklaring har varit att han har gjort så eftersom det var det enklaste sättet för honom att se hur mycket han hade förbrukat av sin budget. Han är en av kommunens högste tjänstemän och då bör man kunna förvänta sig av honom att han vet exakt vad som står i kommunallagen, men vi har inte anklagat honom för brott utan sagt att man kan ana brott mot kommunallagen, säger Korpögats medarbetare, Margareta Skogsberg.

Även Folkets husförening går till angrepp mot Korpögat. I en annons som de har köpt i Hoforsbladet skriver de bland annat att det finns sakfel i artikeln. De beskriver sedan sin syn på relationen till Hofors kommun, till exempel nämner de flertalet avtal där de har gett kommunen förmåner och bra priser på lokalhyror.

– Vi har köpt den här annonsplatsen eftersom vi inte känner oss säkra på om den skulle tas in som insändare i de vanliga tidningarna. Vi vill gå ut med den här informationen till Hoforsborna, säger ordförande i Folkets hus styrelse, Maine Westin som också är förtroendevald socialdemokrat och sitter i kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden.

Korpögat har dock inte informerats om de påstådda sakfelen.

– Folkets hus styrelse har över huvud taget inte varit i kontakt med oss och vi har ingen aning om vilka sakfel de avser i vår artikel och vi vill i sådana fall att de kontaktar oss så att vi kan rätta till dem, säger Margareta Skogsberg.

Annons