Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara för våghalsade

/
  • Robert Nikula Edsman från Malmö kom till Hofors för att tävla. Samuel Segawa filmade till en hemsida åt sponsorerna.
  • ” Han är galen”. Adrian Malmberg i en bakåtvolt, en så kallad back flip.
  • Robert Nikula Edsman från Malmö kom till Hofors för att tävla. Samuel Segawa filmade till en hemsida åt sponsorerna.
  • 17-åriga Marcus Sjöholm från Storvik var en av hemmaåkarna.
  • Påskharen Open är inne på sjätte året.
  • 17-åriga Victor Helmersson från Sandviken tycker att han är bättre på höjd än på stil. Här kör han ett trick utan händer.

När Sverigeettan Adrian Malmberg tar sats och gör en bakåtvolt med cykeln har han alla ögon i Hofors BMX-hall riktade på sig. I helgen möttes proffs och nybörjare i Påskharen Open.

Annons

Trots strålande sol är det full aktivitet i inomhushallen på Stålringen. Det dunkar i ramperna när åkarna dunsar ned efter ett lyckat trick.

17-åriga Victor Helmersson från Sandviken är en av dem som värmer upp inför tävlingen.

– Man brukar tänka ut något trick man vill köra och försöker klämma in dem där det finns plats. Men ramlar man och tappar fart gäller det att vara snabb i huvudet, säger han, och förklarar vad som lönar sig på tävling.

– Snurrar och volter. Man snurrar på styret, det är väl mest stil och svåra trick. Min grej är väl att hoppa högt. Det är definitivt inte stil.

Victor Helmersson har cyklat ett par år och har fått en del blåmärken. Han har även behövt sy 13 stygn i benet och på insidan av läppen samt brutit näsan en gång. Men inget av det har fått honom att överväga en säkrare sport. I Hofors BMX-hall råder hjälmtvång, en del har benskydd och några armbågsskydd.

Sjätte tävlingen

Föreningen Hofors BMX och Skate har 486 medlemmar, varav en dryg tredjedel är från Hofors och Torsåker. Åtskilliga bor i Sandviken men en del finns utspridda i Sverige.

Det här är sjätte gången föreningen ordnar tävlingen Påskharen Open. Segertippade Adrian Malmberg, som kommer från Hedemora men bor i Uppsala, vann.

– Han har vunnit alla år. Han är galen. Det finns inget han inte vågar prova. När vi byggde om i hallen bjöd vi in honom att testa, säger Jocce Magnusson, ordförande i klubben, och konstaterar nöjt att plexiglasskivan som dagen innan sattes upp håller som extra skydd för fönstren vid läktaren när de avancerade åkarna trycker ifrån på väg.

Bakåtvolt

Strax därpå gör Adrian Malmberg en bakåtvolt, en så kallad back flip.

– Gör han sedan en front flip då har du tio poäng direkt, säger Jocce Magnusson, som är en av tävlingens domare.

Åkarna har två minuter vardera på sig att imponera på domarna.

I dag, söndag, är hallen öppen för fri åkning.

Mer läsning

Annons