Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnet var rädd för pappan - socialnämnden i Hofors utredde inte

Barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle har flera gånger skickat orosanmälningar till socialnämnden i Hofors - men nämnden har låtit bli att göra utredning.

Annons

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg som nu ställer krav på nämnden att inleda utredning.

I möten med BUP ska barnet ha angivit att hen är rädd för sin pappa, att pappan ska slå mamman, och att det förut förekommit våld mot barnet. Därför gjorde BUP orosanmälningar till socialnämnden. Men nämnden har enligt sitt yttrande nöjt sig med förhandsbedömningar - då nämnden har samtalat enskilt med barnet och föräldrarna, och bedömt att det inte föreligger några brister i omsorgen, och att det inte finns behov om LVU-ingripande. Familjen ska också ha tackat nej till erbjudet stöd, enligt nämndens yttrande.

IVO anser nu att nämnden har brustit, och kräver nu att de inleder en utredning. Senast i september i år ska nämnden redovisa hur de åtgärdat problemet. IVO understryker att Socialstryrelsens föreskrifter uttryckligen säger att nämnden måste inleda utredning om de får kännedom om att ett barn kan ha utsatts för våld av en närstående.

Mer läsning

Annons