Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boenden måste servera halalkött

/
  • Nu kräver Socialstyrelsen att kommunen ser till att ungdomarna på hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Hofors och Torsåker serveras halalslaktat kött. På bilden syns Torsåkers bygdegård där ett av hemmen ligger.

De ensamkommande flyktingungdomarna i Hofors vill ha halalslaktat kött. Nu kräver Socialstyrelsen att kommunen ser till att de får det.
– Fult att ändra förutsättningarna så här mitt i, säger socialnämndens ordförande Kenneth Axling (S).

Annons

Socialnämnden i Hofors vid upprepade tillfällen fått klagomål på sättet kommunen sköter hemmen för ensamkommande flyktingbarn. Även efter de senaste inspektionerna på Rönnen och Torsåkers bygdegård har myndigheten flera synpunkter.

Bland annat kräver man att halalslaktat kött ska serveras på flyktingboendena eftersom det är något som av religiösa efterfrågas. Det framkom i de intervjuer som gjordes med ungdomarna under inspektionerna.

Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att man har förståelse för att verksamheten inte alltid kan uppfylla allas önskemål om vilken mat som ska serveras. Men man menar att frågan om halalslaktat kött inte bara handlar om mat utan om varje persons grundlagsskyddade rätt att få utöva sin religion.

– Visst är det en rättighet att utöva sin religion och om den även innefattar mat ska vi se till att det ordnas. Men när vi tecknade avtalet med Migrationsverket var detta inte något som ingick och om förutsättningarna nu är ändrade förutsätter jag att vi får mer pengar för att klara detta, säger Kenneth Axling.

– Det är dock inte första gången Socialstyrelsen och Migrationsverket kommer med olika budskap, konstaterar han.

Enligt Socialstyrelsen räcker det inte för ett boende där man äter alla sina måltider (som hvb-hem och äldreboenden) att aldrig ha fläskkött på menyn. I skolor gäller andra regler, eftersom eleverna då kan äta exempelvis halalslaktat kött på fritiden.

– Som jag ser det kan deras krav få konsekvenser alla särskilda boenden i kommunen. Kostenheten måste undersöka vad som gäller, säger Kenneth Axling.

Socialstyrelsen ser även allvarligt på att flera ungdomar känner sig otrygga på boendena, detta efter en rad incidenter då polis och väktare fått rycka ut.

Många av ungdomarna vänder sig dessutom mot att de inte fått välja var de vill bo. De flesta vill bo någon annanstans än i Hofors och Torsåker – något som kommunen är skyldig att försöka ordna.

Mer läsning

Annons