Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om valstugor på Teatertorget

/
  • Ett politiskt bråk. Övriga partier tycker att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet blockerar hela Teatertorget med sina stugor.   Foto: Dan Törnström

Placeringen av socialdemokraternas, vänsterns och miljöpartiets valstugor på Teatertorget har fått övriga partier i Hofors att gå i taket.

Annons

– Deras stugor spärrar av som en mur. Inga andra får plats. Det är riktigt illa gjort, rasar Ziita Eriksson, moderaternas ledare.

S och V säger sig förstå kritiken, men pekar ut Mp som boven i sammanhanget.

Med drygt tre veckor kvar till valet har ett politiskt bråk om valstugor blossat upp i Hofors. Från allianspartiernas och Folkhemmets sida tycker man att S, V och Mp ställt sina valstugor på Teatertorget nedanför Folkets Hus minst sagt klantigt.

– De har verkligen lagt beslag på första parkett. Problemet är att de blockerar för alla andra, säger Folkhemmets Kent Olsson.

Enligt honom fanns en muntlig överenskommelse mellan partierna i kommunfullmäktige att ställa upp valstugorna i en halvcirkel på Teatertorget så att alla skulle få plats.

Irritation

En sådan kommer moderaternas Ziita Eriksson inte ihåg, men säger att hon inte kunde tänka sig annat än att man skulle stå på det sättet.

– Jag tog det för givet, så att man skulle kunna gå från stuga till stuga, men som det är nu så spärrar de tre av hela torget med sina stugor, säger hon.

När de övriga partierna ska ställa upp sina valstugor får de antingen ställa sig bakom de redan uppställda eller en bit bort från Teatertorget.

– Jävla bufflar. Det måste bli ett slut på deras dumma fasoner, säger Kent Olsson irriterat.

Hans parti tänker nu inte ställa upp någon valstuga överhuvud taget, utan i stället gå runt på torget och prata med folk.

Så resonerar dock inte moderaterna eller övriga borgerliga partier.

– Vi måste försöka hitta någon plats, så är det bara. Men det är inte roligt för fem öre, säger Ziita Eriksson.

Och både från socialdemokraterna och vänsterpartiets sida har man faktiskt förståelse för de andra partiernas ilska – men skyller allt på miljöpartiet.

– Det var sagt att vi, S och Mp skulle stå tillsammans i linje. Men sen sökte Mp eget tillstånd för en annan plats. Och för att inte hamna bakom deras stuga blev vi tvungna att flytta fram vår, säger vänsterpartiets Sören Bergkvist.

”Först till kvarn”

Gunnlög Nordström, Mp, säger sig dock inte alls förstå problemet.

– I de här sammanhangen är det först till kvarn som gäller och jag var först av alla att söka tillstånd hos polisen. Klart jag tog den här platsen.

Men hur tänkte du kring att flera partier vill få plats med sina valstugor?

– Som jag ser det finns det fullt med plats bakom oss och det finns en passage dit, det är inte som att de kommer stå helt gömda, säger Gunnlög Gunnarsson.

Mer läsning

Annons