Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiker med banktjänster har mindre kontanter

/
  • PENGARNA TAS UT. Många matbutiker i små samhällen fungerar samtidigt som ortens bank. Det är lätt för potentiella rånare att tro att här finns stora belopp i kontanter, men enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund är det tvärtom – det blir totalt sett mindre sedlar kvar i kassorna.

Sedan Tor-Center började med utbetalning av kontanter genom sin banktjänst har det blivit mindre pengar i kassorna, snarare än tvärtom.

Svensk Handel tycker också att tjänsten bara är bra.

– Det lättar på trycket och man slipper hantera så stora summor pengar på kvällarna, säger organisationens säkerhetschef, Dick Malmlund.

Annons

Arbetarbladet berättade i fredags, apropå det väpnade rånet mot Tor-Center, att Ica-butiken numera fungerar som bank för många Torsåkersbor.

Förutom på Ica i Torsåker kan man ta ut pengar inne på bankkontoren, men efter att de stängt tidigt på eftermiddagen finns det ingen bankomat att hänvisa till.

Det är anledningen till att så många Torsåkersbor utnyttjar Icas banktjänst.

Butikens ägare menar dock att själva tjänsten med utbetalning av kontanter för med sig en minskning av pengasummorna i kassorna.

– De pengar vi får in i kontanter är de som vi sedan använder när någon vill ta ut pengar. Det innebär att vi totalt sett får mindre kvar i kassorna, säger Per-Erik Jansson.

Den bilden bekräftar även Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel. Tjänsten med kontantutbetalning är till och med något som han rekommenderar.

Samtidigt har man diskuterat rånrisken i Torsåkersbutiken och därför har man under det senaste halvåret jobbat på att förbättra säkerheten.

– Vi har skaffat borrsäkra lås, kodlås och en del annat. Men det är ju inget som hjälper när man har en pistol riktad mot sig, säger Per-Erik Jansson.

Mer läsning

Annons