Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dangardt besviken på allianspartierna

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt, s, känner sig sviken av allianspartierna efter helomvändningen i frågan om skattehöjningen. Nu råder nya förutsättningar inför det fortsatta budgetarbetet.

Annons

– Det sorgliga är att vi har haft ett bra samarbete i budgetberedningen fram till nu. Vi har vridit och vänt på varje krona och borrat i materialet för att hitta lösningar och det gäller att kunna stå för det man beslutar om, säger kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangradt, s.

Alf Persson, m, som sitter i budgetberedningen, anser att man inte kan gå med på att höja skatten.

– Jag sitter i beredningen för moderaternas räkning och samarbete måste ske på lika villkor. Jag kan inte kapitulera inför majoritetens förslag. Vi har olika syn på saker och ting, säger han.

Onsdagen 5 november träffas ledamöterna i budgetberedningen igen för att avsluta budgetarbetet inför 2009. Men under måndagen meddelade de fyra borgerliga partierna m, c, fp och kd att de ska lägga fram ett eget budgetförslag. Detta innebär att det råder nya förutsättningar för budgetarbetet i framtiden.

– Ja, det gör det verkligen. Det har inte varit på det här sättet tidigare. Vi har varit överens om det mesta i budgetarbetet. Har man en annan uppfattning får man tala om det innan man sätter sig i ett möte, säger Marie-Louise Dangardt.

Alf Persson påpekar att mötet 5 november handlar om att enas kring en textmassa.

Men frågan är om han behöver delta i det mötet. Socialdemokraterna och vänstern överväger att hålla mötet på egen hand.

– Vi inom alliansen ska träffas och diskutera ett eget budgetförslag. Vi får väl sätta oss med tjänstemännen själva, säger han.

På måndagen klubbade kommunstyrelsen igenom en skattehöjning på 75 öre. Det ska ge ökade intäkter på 13,5 miljoner kronor.

De borgerliga partierna och Folkhemmet i Hofors och Torsåker reserverade sig mot beslutet.

– Vi når ändå inte upp till målet om ett överskott på 1 procent av intäkterna, som motsvarar 5 miljoner kronor. Därför ska det bli intressant att se hur alliansen ska kunna hitta besparingar på 13,5 miljoner kronor, säger Marie-Louise Dangardt.

Hans Backman, fp, hävdar att alliansen redan har hittat besparingar på 6,6 miljoner kronor.

– Kommunen ska inte betala pengar till Hoforshus för förvaltning av hus som ska rivas. Husen går att sälja till andra priser än det bokförda värdet. Vi bedömer att det på lång sikt är bättre än att höja skatten.

Mer läsning

Annons