Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är redo för jul i Hofors

/
  • Johan Kämpe, huvudtränare, tillsammans med Tyler Schofield, 22, Michigan, Asa Lipsie, 18, Texas, Michael Kel, 19, Oregon, Adam Desautels, 21, Vancouver och Bosse Hedström, assisterande coach.
  • Michael Kel, 19, Oregon hjälper till att sätta upp Arbetarbladets julpynt.

De amerikanska och kanadensiska grabbarna kom för att spela en säsong med Hofors Hockeys junior- och a-lag. Nu ska de fira jul.

– Det ska bli jättekul, säger Tyler Schofield från Michigan.

Annons

Tre av de åtta killarna stannar kvar för att fira julen hos en familj i Hofors. En av dem är Tyler Schofield, 22 år.

– I USA firar vi ju julen den 25 december, annars är det kanske ingen större skillnad. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Men jag är väldigt förväntansfull, säger han.

Det är inte överdrivet julpyntat i killarnas lägenhet. Men de har ändå hunnit få lite julstämning.

Vad är viktigast att ha på julen?

– Det är väl kalkonen och julklapparna. Men kalkon har man väl inte i Sverige? säger Adam Desautels, 21 år, från Vancouver.

Hösten har gått undan för killarna. Dagarna består till stor del av träning. Men vissa kvällar har de åkt in till Gävle för att festa. Och några av dem har träffat flickvänner. Tränarna gjorde det tydligt från början att det skulle vara ordning och reda.

– Vi berättade för dem att det är "our way - or the highway", och det har funkat bra. Grabbarna har varit väldigt skötsamma, säger assisterande tränaren Bosse Hedström.

Hur länge killarna stannar, beror på hur bra det går i matcherna. Det mesta pekar åt att de ska åka hem i mars 2014.

Är ni nöjda med deras insatser under hösten?

– Vi visste från början att de inte var de alla bästa spelarna. Tanken var att få lite nytt blod i klubben och testa ett nytt projekt. Det har varit väldigt lyckat, säger huvudtränaren Johan Kämpe.

De åtta killarna från Kanada och USA betalar hela resan och vistelsen själv eller med hjälp av sina föräldrar. Men många Hoforsbor tycker om killarna och stöttar dem. De får exempelvis både bad och gym gratis.

– Folk hälsar och vill gärna prata med oss. Hofors är väldigt vänligt och vi trivs jättebra. Jag vill inte åka hem än, säger Adam Desautels.

Annons