Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vågar satsa på en egen restaurang

/
  • Nya restaurangägare. Ingela Sigvardsson och Szilveszter Kertesz gick emot strömmen och startade eget företag i Hofors. Nyligen invigdes deras sushirestaurang Daicitchi.

Få väljer att starta nya företag i Hofors.
Men Ingela Sigvardsson vågade och gick emot strömmen.
– Jag är nog lite tokig, säger ägaren till Hofors första sushirestaurang.

Annons

Under första halvåret i år sjönk antalet nystartade företag i Hofors kommun i jämförelse med samma period förra året. Vilket gör att Hofors hamnar ännu längre ner på listan över kommuner som satsar på nyföretagande.

Från att ha legat på plats 259 av landets 290 kommuner, är Hofors i dag den sjätte sämsta kommunen i antalet nystartade företag i hela landet, visar siffror från Nyföretagarbarometern. Det motsvarar cirka 2,7 nystartade företag per 1 000 invånare. Vilket går att jämföra med Ockelbo där 7,7 nya företag skapades per 1 000 invånare.

Lågt eget företagande

Samtidigt visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimaten i landets kommuner att Hofors även där ligger dåligt till. Där blir placeringen plats 279 av 290.

Ett sätt att se på de sjunkanda siffrorna är attityden hos kommuninvånarna menar Nils Lindqvist, näringslivschef i Hofors.

– Minskningen är inte direkt stor, men det kanske ändå behövs en attitydförändring. I en bruksort där det finns en stor arbetsgivare är attityden till att starta småföretag inte lika naturlig som till exempel i Ockelbo. Där är småföretagande ett naturligt tänkande, och det är dit vi också måste nå, säger Nils Lindqvist, näringslivschef i Hofors kommun.

Men för Ingela Sigvardsson fanns det inget mer naturligt än att starta sitt eget företag. Tillsammans med kocken Szilveszter Kertesz har hon öppnat historiens första sushirestaurang i Hofors.

Skapar sitt eget jobb

– Jag behövde ett jobb och behöver man det får man skapa sig ett, säger hon.

I en ort där pizzerior och andra snabbmatsställen är många tror hon benhårt på en restaurang som i stället har ett mer fiskrikt utbud.

För att få fler att göra som Ingela och satsa på företagande i Hofors tror Nils Lindqvist att det behövs mer utbildning och mer uppmuntran.

– Vi måste besöka företagen oftare, lyssna mer på dem och jobba mer tillsammans. Skola och näringsliv till exempel måste samarbeta mer. Vi ser redan nu att intresset för att starta företag ökar genom att elever har fått driva UF-företag i skolan, säger Nils Lindqvist.

Mer läsning

Annons