Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dukat för jul på Wirenska gården

/
  • VÄLKOMNA! Hoforskrögaren Ingela Sigvardsson bjuder in till julbord på idylliska Wirenska gården i Böle industriområde.
  • STÄMNING. Det riktigt skriker jul med fullt av tomtar och annat julpynt.
  • KONTRASTRIK IDYLL. Mitt bland industrierna i Böle ligger idylliska Wirenska gården. Sjörövaren Birger hälsar välkommen i entrén – han är en av de många hustomtarna.SJÄLVKLARHETER. Inget julbord utan julegris. Skinka är en av självklarheterna på julbuffén.
  • JULEMYS. Ingela Sigvardsson bjuder in till jul. Från och med i dag, fredag, står julbordet uppdukat i form av en stor buffé.
  • JULEMYS. Tomtarna står och myser på Wirenska gården dit Hoforsborna och alla andra gästande bjuds på stor julbuffé.

Vita dukar, stjärnor i fönstren och tomtar på loftet. Det är dukat för jul på Wirenska gården i Böle och från i kväll och ända fram till julafton är Hoforsborna välkomna att hitta sin julstämning här.

Annons

Det är för andra året som Ingela Sigvardsson som driver idylliska Wirenska gården i Böle industriområde dukar upp julbord. Hon driver fler restauranger, men att det är just här hon gör jul är ingen slump.

– Det här huset är som gjort för det. När jag bodde i Torsåker och åkte förbi här stod det tomt, men huset talade till mig. Jag såg röda julstjärnor i fönstren. När de vita dukarna kom på borden här inne insåg jag att jag hade haft rätt, det känns jättekul att få ha julbord här och tror att huset känner likadant, säger hon.

Hon talar om huset som en person. Och visst har det själ, Wirenska gården byggdes 1805 och ägs sedan länge av Hoforshus. På 70-talet var det rivningshotat, men länsantikvarien från Gävle hittade en gammal handmålad vägg under en ditsatt yttervägg och det sägs att det räddade huset som i dag är K-märkt.

Här finns handpressade fönster, tjocka golvplankor och andra vackra gamla detaljer bevarade.

– Och fullt med tomtar på loftet, tillägger Ingela Sigvardsson.

Även nere i de fyra rummen som är uppdukade för servering är det fullt med tomtar och andra juldekorationer.

– Jag vill att det ska kännas varmt och trivsamt att komma hit, glatt men inte stressigt.

Och till och med på självaste julafton är du välkommen hit för att hitta den rätta julstämningen.

– Vi har öppet då också, förra året kom det ett 40-tal gäster då, men redan nu har vi fler bokningar den dagen.

Mer läsning

Annons