Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehab kom som flykting 2014 – på Ica-butiken har han funnit mening med vardagen

/
  • Elaine Berglund får hjälp av Ehab Fawadleh när han sitter i kassan.

Ehab Fawadleh jobbar i ICA butiken i Torsåker. Med praktikplatsen har han fått en mening med vardagen.
– Jag har fått vänner och känner att jag lär mig någonting.

Annons

Ehab Fawadleh kommer från Västbanken och anlände till Sverige med fru Mira och deras dotter Eva i december 2014, för en månad sedan föddes deras andra dotter, Elsa. Han skrattar till och säger att de ville ha ett svenskt namn så de valde Elsa.

Läs även: Gysinge blir nytt integrationsprojekt

Det var inget lätt liv de levde innan de kom hit. Han är ateist och det kan vara svårt i ett område där religionen styr.

– Religionen är viktig där men jag vill att mina döttrar ska kunna välja liv själva, vilka kläder de ska ha och vilken skola de ska gå i, säger han och fortsätter.

– Ett land ska inte styras av religionen, det borde vara lika för alla och man ska inte behöva välja om ens barn ska gå i en kristen eller muslimsk skola. Det var när jag sade sådana här saker som jag fick problem.

Familjen bor i ett rum på asylboendet i Kratte Masugn och väntan på att få giltiga papper är lång och jobbig.

– Jag kommer från Västbanken i Palestina men i papperen står det att jag är statslös, då tar det tid, säger han.

Läs även: Rån på Ica i Torsåker

För att sysselsätta sig på Kratte Masugn försökte han lära sig svenska via internet men det var svårt och till slut var han tvungen att hitta någonting att göra. Efter en praktikperiod på Röda Korset i Hofors åkte han och en kompis ut till Ica i Torsåker och frågade om de fick praktisera där.

– Det var två aktiva killar som kom hit och frågade om praktik så det klart, det säger jag inte nej till, berättar föreståndaren på Ica, Per-Erik "Peppe" Jansson.

– De har en ganska tynande tillvaro på asylboendet och man förstår ju själv hur det skulle vara, fortsätter Per-Erik Jansson.

Nu har Ehab Fawadleh varit praktikant sedan jul och trivs med att packa upp varor, hjälpa kunder och stå i kassan. Han kan inte så mycket svenska ännu men lär sig fort och det går för det mesta bra med engelskan.

– Det är jättekul här. Jag har fått vänner och lär mig svenska. Jag hjälper både kunder och Sverige, säger han.

Bara papperen blir klara så kan söka eget boende. Han funderar på att läsa företagsekonomi på högskolan i Gävle men skulle också gärna jobba som lärare i framtiden.

– Jag vill vara kvar i området, får vi lägenhet i Torsåker vill jag bo här, säger han.

Läs även: Innebandy i Tierp

Mer läsning

Annons