Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund misstänks för ännu en våldtäkt

Anders Eklund misstänks för ännu en fullbordad våldtäkt. Han ska ha tvingat en kvinna i 20-års ålder till oralsex mitt i centrala Sandviken 2006. Det framkom under gårdagens polisförhör i Falun.

Annons

Tidigare har den misstänkte dubbelmördaren endast varit misstänkt för försök till våldtäkt på kvinnan. Men nya omständigheter i ärendet har medfört att åklagaren ändrat rubriceringen till våldtäkt.

– Vad de är för faktorer som bidragit till det kan jag inte kommentera, säger Mats Nygårds, Dalapolisen.

Han medverkade under gårdagens polisförhör där Anders Eklund bland annat fick svara på frågor om våldtäkten i Sandviken.

Den ska ha skett på Grundbogatan för två år sedan. Tidigare har han erkänt våldtäktsförsöket, men det är oklart hur Eklund ställer sig till anklagelserna om en fullbordad våldtäkt.

Enligt tidningen Expressen har han delvis skyllt i från sig när det gäller mordet på 10-åriga Engla Juncosa Höglund samt mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Vid den misstänkta våldtäkten i Sandviken sommaren 2006 tog en granne till kvinnan som attackerades på Grundbogatan bilder på gärningsmannen. Grannen hörde ett rop på hjälp, rusade till platsen och hann knäppa två bilder med mobiltelefonen.

I munnen

Våldtäktsförsöket bestod bland annat av att han stoppade sitt könsorgan i kvinnans mun.

– Utredarna gick runt på krogar och restauranger och visade bilderna på mannen. Men de fick inget napp, berättade Jan Friberg, chef för kriminalpolisen i Gävleborg, tidigare för Arbetarbladet.

Eftersom mannen på bilden ser ut som Anders Eklund, skickades bilderna till Dalapolisen i Falun.

Det är bland annat dessa som använts i bevisningen mot honom.

I förra veckan blev Rättsmedicinalverkets utlåtande offentligt. Myndigheten anser att det inte finns någon anledning att döma Anders Eklund till rättpsykiatrisk vård.

Något som har fått hans försvarsadvokat Leif Silbersky att reagera och han kräver en överprövning av verkets utlåtande.

– Jag tror att andra experter kan komma fram till en annan slutsats, med andra ord att Eklund var psykiskt störd i samband med de här brottens genomförande och att han fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning, säger Leif Silbersky till TT.

18 juni ska åtal vara väckt mot Anders Eklund.

Mer läsning

Annons