Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund misstänkt för nytt brott

/

(Uppdaterad 13.30) Livstidsdömde Anders Eklund misstänks nu för ännu ett brott, en grov våldtäkt på en tolvårig flicka utanför Uppsala för 21 år sedan.

Annons

Eklund är än så länge bara skäligen misstänkt för brottet. Det är den lägre misstankegraden. Brottet preskriberas om en månad.


Kammaråklagare Anne Sjöblom fick ärendet föredraget för sig förra veckan och kom då fram till att det fanns skäl att undersöka om Eklund var skyldig till brottet. Hon beslutade att ett blodprov skulle tas på honom för att jämföras med spår från brottsplatsen. De DNA-prov som tagits på Eklund tidigare kunde inte användas.


På onsdagen var polisen på Norrtäljeanstalten där Eklund avtjänar sitt straff och delgav honom misstanke om brottet. Då togs även ett blodprov som ska analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium.
– Jag räknar med att få svar inom ett par veckor. Brottet är så allvarligt att det måste utredas även om det skedde för länge sedan. Offret är underrättat, säger Sjöblom till TT.


Särskilda preskriptionsregler gäller för brott mot barn. I det här fallet är preskriptionstiden 15 år från det år offret var 18 år och löper alltså ut nästa månad.
Eklunds advokat Leif Silbersky har ännu inte diskuterat den nya brottsmisstanken med sin klient.
– Men i samband med förhören om mordet på Engla fick han frågan om han tidigare gjort sig skyldig till något liknande brott och det förnekade han, säger Silbersky till TT.Det faktum att Eklund redan sitter på livstid behöver inte utesluta att det småningom blir en rättslig prövning även av Uppsalavåldtäkten.
– Det kan ibland finnas skäl att pröva saken ändå. Vi får se vad som händer, säger Silbersky.


Det finns två skäl att pröva en brottsmisstanke även om den misstänkte redan fått lagens strängaste straff. Det allmännas intresse är att man vill få fallet löst och det enskilda intresset är att offret kan beviljas skadestånd.


Eklund dömdes i oktober förra året för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Falu tingsrätt slog i sin dom fast att båda morden var för sig förtjänade livstid. Han dömdes också för ett försök till våldtäkt och barnpornografibrott.

Mer läsning

Annons