Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevflykt från Hofors

/

Flera föräldrar i Torsåker väljer bort Petreskolan. I stället låter de sina barn åka in till Gävle från sjätteklass. I höst börjar Patric Sunnebrandts son John i Prolympia.

Annons

Ytterligare sex elever från Torsåker kommer att gå klart grundskolan i Gävle. Av dem börjar alla sexan i höst och skulle då ha börjat Petreskolan i Hofors.

En protest

Patric Sunnebrandt är en av de föräldrar som väljer att flytta sitt barn.

– För mig är det en protest. Politikerna lovade att lyssna på oss när vi inte ville att barnen skulle behöva flytta in till Hofors så tidigt som i sexan, men de tog beslutet mot vår vilja. Sedan har jag också hört från många olika håll att det är ganska rörigt på Petreskolan, säger han om motivet till förflyttningen.

Flyttar till Prolympia

Hans son John kommer liksom de flesta andra Torsåkerbarn att gå på Prolympia. Det innebär också en möjlighet att satsa på idrott genom deras speciella inriktning.

Han tycker sammantaget att det är värt den extra restid det innebär.

– Och egentligen tar det inte så mycket längre tid än till Hofors från där vi bor, säger han.

15 elever i andra skolor

Under vårterminen hade Hofors totalt ett 15-tal elever i skolor i andra kommuner. Britt-Marie Hillberg är en annan Hoforsförälder som valt bort Petreskolan. Hennes dotter gick först på Hagaskolan, men fick i åttan flytta till Petre. Efter en termin bytte hon till Hedängskolan.

– Helheten fungerar inte på Petre, hade det varit en eller två saker som inte var bra så hade jag kunna ta kampen för att förändra det, men nu är det för mycket som inte är bra, säger hon.

Trivs bättre i Storvik

Britt-Marie Hillberg berättar att hennes dotter aldrig ville gå till skolan, nu trivs hon jättebra på Hedäng och har höjt sina betyg bara på en termin.

– Jag har fått ett glatt och lyckligt barn, på Petre mådde hon inte bra alls. Jag tycker skolledningen måste sätta sig ner och klia sig i huvudet – de måste börja fundera över vad de gör för fel.

Hofors skolchef Agneta Dahlqvist beklagar tappet av elever.

– När det gäller flytten till Prolympia tror jag det beror på möjligheten att satsa på sin idrott, där har vi inte så mycket att konkurrera med. Till Sandviken har vij haft elever som flyttat men också de som flyttat tillbaka igen.

Vad kan göra er attraktivare som skola?

– Att vi höjer resultaten och blir riktigt bra. Det tror jag är vår framgångsfaktor. Det allra viktigaste för att flytta in till en kommun är jobb, men sen kommer nog hög kvalité på förskolor och skola, säger Agneta Dahlqvist.

Mer läsning

Annons