Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engla försökte fly från Anders Eklund

/

I går lade polisen fram den fasansfulla berättelsen om hur Anders Eklund från Torsåker mördade och våldtog tioåriga Engla Juncosa Höglund.
Hur han väntade på henne vid skogsvägen, antastade henne, blev rasande när hon sparkade honom på benet, hur hon svimmade, vaknade upp igen och försökte fly och hur han slutligen ströp henne.

Annons

Kommissarie Leif Nykvist, chef för grova brottsroteln vid polisen i Dalarna sade vid en presskonferens i Falun på förmiddagen att det varit relativt lätt att förhöra Eklund. Han har samarbetat och svarat på frågor. Ändå framgår det av förhören att polisen fått lirka med honom och steg för steg fått honom att berätta vad han gjorde på skogsvägen utanför Stjärnsund.

Eklund erkände först mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000, sedan har fått klart för sig att hans DNA hittats på henne. Efter det går förhörsledaren över till Englas försvinnande i Stjärnsund och vädjar till Eklund att berätta.

F: Har du någonting med hennes försvinnande och göra?

Nej.

- - -

F: Jag förstår att det kan vara svårt och berätta om man har haft någonting med Englas försvinnande och göra, berätta nu.

Nej visste jag va hon va då skull jag väl ha tala om så om hon ha varit vid liv eller så så har jag ju kunna hämta och det om det hade varit jag.

Förhörsledaren fortsättar att pressa Eklund. Han har hela tiden svarat undvikande på frågor om vad han gjorde i Stjärnsund, om och i så fall varför han stoppade Engla. Plötsligt ber Eklund att få en minut ensam med sin advokat.

Hon sparkade Eklund

Sedan kommer erkännandet. Han hade stoppat Engla på grusvägen. Han försöker förklara det med att han inte tyckte att en liten ”jäntstackare” skulle cykla ensam på en lerig skogsväg. Enligt Eklund bad han henne åka ner på stora vägen igen. Men hon kände sig uppenbarligen hotad och sparkade till Eklund på benet.

– Då vart jag elak, säger Eklund, och förhörsledaren fortsätter.

F: Men hur betedde du dig mot henne då i ditt sätt att vara, hur agerade du mot henne, var du alltså bestämmande och dominant eller försökte du vara trevlig mot henne eller?

Ja, jag försökte vara trevlig men sen när hon propsade och började mopsa upp sig och sa att det var en genväg hem och hade arrogant syn emot mig.

F: Då blev du förbannad?

Ja då vart jag elak och det och så sparkade hon mig på bena och sa vad fan gör du och det, ta och vänd och cykla ner. Ja men det är en genväg hem, ja vänd och cykla ner då sparkade hon mig på benet igen och det är där tunnelseendet kommer in efter.

F: Kan du beskriva det där tunnelseendet?

Ja det blir svart liksom och det. 

F: Vad är det som utlöser att det blir svart då?

Ja ilska och det, jag har haft det en gång förut i början på 90-talet vid ett slagsmål i Hofors.

 Sedan fortsätter förhören och polisen får Eklund att bli mer och mer detaljerad och sanningsenlig. Han har knuffat omkull Engla och hållit i henne så att hon svimmade. Han lade henne i baksätet, men hon vaknade till och försökte fly. Eklund kom ikapp henne och tog ett flera minuter långt dödande struptag. Hon hade också andra kroppskador efter misshandeln.

Stannar och äter pizza

Någonstans under händelseförloppet finns också den våldtäkt som Eklund har erkänt, men som inte finns med i den offentliga delen av polisens förundersökning. Den erkänner Eklund först i ett senare förhör.

Efter mordet lade Eklund Englas kropp i bakluckan och körde hem mot Torsåker.

Efter en stund ringer Englas telefon. Han stannar, letar rätt på telefonen och ser att det står ”Mamma” i displayen. Han låter det ringa färdigt och kastar sedan telefonen.

Han åker och tankar och stannar och äter pizza, men förvånar personalen som känner honom med att inte äta upp. I förhören förklarar Eklund det med att han kände sig ”illa till mods”. Han åker hem och kör in bilen i garaget, kollar än en gång att Engla är död, och går upp och dricker kaffe och funderar på hur han ska göra.

Sedan kör han ut igen för att göra sig av med kroppen, först mot Gävle och sedan mot Hedesunda och torvmossen där han lade Englas kropp innan han tände eld på den.

Sorgsen känsla

Enligt poliser som varit med om förhören med Eklund har han inte visat någon skam och väldigt få känslor kring det han berättar. Han bedöms ha liten förståelse för hur hans handlingar har drabbat andra människor.

Men när han berättar hur han välte ur kroppen ur bakluckan vid Torvmossen pratar han plötsligt om ”en djup sorgsen känsla inom mig”.

Beskrivningarna av Eklund som en sexfixerad person får bekräftelse i utredningen. I hans dator fanns barnpornografibilder. Han har i förhören berättat att han varit ute och tittat på småflickor samma dag som han mördade Engla.

I hans hem fann polisen mängder av porr i form av tidningar, videoband och dvd-skivor. Där fanns också anteckningar med webadresser till sex- och kontaktsajter på internet. I en byrålåda fann polisen också ett antal flicktrosor.

Mer läsning

Annons