Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englas mamma skällde ut Silbersky

/

Rättegången mot Anders Eklund avslutades med ett häftigt utbrott från Engla Höglunds mamma. Hon skällde ut advokat Leif Silbersky när han på nytt citerade Stig Dagermans dikt om att döda ett barn. Och hon vände sig också direkt till Anders Eklund.
- Gå med på att träffa mig Anders. Jag vill prata med dig, krävde hon.

Annons

Utbrottet kom under rättegångens sista fem minuter. Silbersky var den siste som hade ordet. Han överlämnade till rätten att avgöra vilken påföljd Eklund ska få - fängelse över vård. Samtidigt vädjade han på nytt för Eklunds behov av vård.
- Anders säger att det inte spelar någon roll vilken påföljd han får. Det är bara en sak som är viktig för honom och det är att samhället medger att han är i behov av vård.
- Han vill ha chansen att någon gång, långt in i framtiden kunna komma ut i samhället igen som en person vi kan lita på, sade Silbersky.

Därefter övergick Silbersky till att citera Stig Dagermans dikt om att döda ett barn, på samma sätt som han gjorde under rättegången i somras.
Det blev för mycket för Engla Höglunds mamma.
- Jag köper inte det här, ska vi sitta här och tycka synd om den där igen, sade hon och reste sig.

Tillsammans med sitt målsägandebiträde lämnade hon salen men fortsatte att skälla på Silbersky. Hon vände sig också direkt till Anders Eklund. Det framgick att hon begärt att få träffa honom, men inte fått lov till det.
- Gå med på att träffa mig Anders, Jag vill prata med dig, sade hon.

Silbersky berättade när hon lämnat salen att man ännu inte har tagit ställning till om Eklund ska träffa henne.
- Jag är inte kompetent att bedöma om det är lämpligt. Det får Anders och den psykiatriker han kommer att ha kontakt med ta ställning till senare, sade han.

De avslutande rättgångstimmarna hölls till största delen bakom stängda dörrar. Sedanyrkade åklagaren på livstids fängelse. Flera av de allvarliga brott Eklund har gjort sig skyldig till är var för sig grund för livstidstraff, poängterade han.

Dom avkunnas måndag 6 oktober kl. 11.

Annons