Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erixon ska leda Ovako till Europatoppen

/
  • Tom Erixon samtalar med Sten Lyckström (vänster), chef för Ovakos stålverk i Hofors.

Uppdraget är att göra Ovako till Europas mest framgångsrika specialstålföretag.

– Vi är inte så långt ifrån. Men vi har fortfarande en del att göra på marknads- och tekniksidan, säger Tom Erixon, Ovakos nye vd.

Annons

En börsintroduktion ska var förberedd till nästa år och därefter tar ägarna beslut om en försäljning, som Arbetarbladet berättade om i går.

Tom Erixon tog över i början av april i år, efter cirka tio år på flera ledande chefsjobb i Sandvik, senast som vd i Sandvik Coromant.

Jag träffar honom på Ovakos huvudkontor, på sjätte våningen i ett kontorskomplex i Upplands-Väsby, något hundratal meter från E 4.

Här sitter cirka 20 personer med ansvar för ekonomi, personal och kommunikation.

Styrs från Stockholm

Härifrån styrs de 13 produktionsenheterna och försäljningskontoren, varav de största finns i Sverige och Finland. Drygt en tredjedel av de anställda finns i Hofors.

Vad är fördelarna med att ha huvudkontoret här?

– Det finns för- och nackdelar. Huvudkontoret hamnade i Stockholm när Ovako-koncernen skapades med stora verksamheter på olika håll i både Norden och Europa.

– Det har säkert fördelar i rekryteringsfrågor och logistiska fördelar när man behöver träffas på tvärs i koncernen. En risk är att man inte sitter nära den operativa delen. Men det får man lösa genom att ofta vara ute på enheterna och träffa folk, säger Tom Erixon.

Nära konkurs 2010

Sommaren 2010 var Ovako i kris. Dåvarande ägaren, tyska familjeföretaget Pampus, hade slut på pengar och koncernen var nära konkurs.

I det läget tog riskkapitalbolaget Triton över som ägare och gick in med nytt kapital.

– Nu har vi en finansiering som är trygg för bolaget och dess utveckling, säger Tom Erixon.

Han vill inte avslöja siffror men betonar att både han och styrelsen är nöjda med lönsamheten.

– Vi är väl rustade för att både växa och hantera en ny lågkonjunktur. Vi har förutsättningar att jobba långsiktigt.


Hur är ni rustade när det gäller investeringar?

– I Hofors har vi investerat för cirka 700 miljoner kronor de senaste fem åren, utan så stort väsen. En del av vad vi ska göra är vi väl rustade att hantera inom ramen för nuvarande processer och utrustning. En del kräver säkert tilläggsinvesteringar, säger Tom Erixon.

Hur är Hoforsanläggningens ställning i dag och framöver?

– Den är stark med några av våra mest avancerade produkter och koncernens centrala forsknings- och utvecklingscentrum.

I Tom Erixons uppdrag ingår att förbereda Ovako för börsen. Det är i linje med riskkapitalbolagens idé att köpa för att sedan sälja till högre pris efter några år.

– Våra ägare kommer att kliva av vid någon tidpunkt. Vi ska ge dem handlingsalternativ. Börsintroduktion är en möjlig väg.

Om spekulationerna i Dagens Industri, som Arbetarbladet skrev om i går, att en försäljning är på gång inom en snar framtid eftersom ett 15-tal banker kopplats in som rådgivare säger han så här:

– Att kontakta bankerna är en naturlig del i en process med en börsnotering. Tidsmässigt följer vi den lagda planen och förberedelserna ska vara klara under 2012.

Inte läge än

Han tror dock inte att det är läge för vare sig Ovako eller andra bolag att kliva in på börsen så länge som nuvarande ”marknadsturbulens” råder.

– Vi ska skapa ett framgångsrikt bolag. Om och när det blir en introduktion på börsen eller en försäljning får ägarna bestämma, men vi ska se till att allt är förberett, säger han.

Tom Erixon berättar att en ny strategisk plan är på gång.

– Jag tror att den blir lyckosam för bolaget, inte minst Hofors. Den kommer att lanseras gradvis under det kommande året.

Ovako har i dag huvuddelen av sina affärer i Nordeuropa med stora kunder inom verkstadsindustrin. Knappt en tiondel av produkterna säljs utanför Europa.

Sälja mer till Östeuropa

Tom Erixon räknar med att sälja mer i både Östeuropa och tillväxtländer i bland annat Asien.

– Men det stora slaget för oss under de kommande fem åren sker i Europa, säger han och pekar på betydelsen av att utveckla nya applikationer och stålsorter för att klara konkurrensen.

Efter krisen 2009, då anläggningar stod stilla och många anställda fick sluta eller jobba korttidsvecka, gick det snabbt uppåt igen. Vinsterna återkom och på Ovako i Hofors jobbar i dag ungefär lika många som före krisen.

Kan slippa säga upp

– Om vi klarar våra ambitioner när det gäller tillväxten så tror jag inte vi minskar antalet anställda under de kommande tre åren, säger Tom Erixon samtidigt som han konstaterar att nuvarande läge på marknaden liknar läget strax före senaste krisen.

– Fram till nu har vi haft bra orderläge och delvis ökat kapaciteten under sommaren, bland annat i Hofors där vi gått upp i skift för att klara leveranserna. Men förra gången ändrades läget över en natt. Det kan det göra nu också, säger Ovakos nye vd och avslöjar att ”plan B” finns i beredskap.

Mer läsning

Annons