Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för hatten

/
  • HATTKONNÄSSÖREN. Mikael Klang är slöjdlärare med passion för hattar och kepsar, och i likhet med sin morfar går han aldrig barhuvad. På fredag öppnar Mikael och frun Cecilia
  • HOFORSHATT FRÅN FÖRR. Bara i lilla Torsåker fanns tidigare tre hattaffärer. Hofors kan ha haft ännu fler på den tiden då alla bar hatt.
  • HÄR VAR DET HATTAR. Skylten på den gamla ådringsmålade butiksdörren berättar att hattköparna kommit rätt. Butiken har öppet fredagar 15–18 eller efter överenskommelse, åtminstone till en början.
  • VÄLFYLLDA HATTHYLLOR. Kepsar och hattar för stora och små herrar och damer hos
  • MÄRKESHATTAR.
  • MEJERIET BLIR BUTIK. Gamla mejeriet i Hofors har renoverats och befriats från skymmande buskar. På fredag öppnar
  • CTH-HATTEN. Finns både för stor och liten. Mikael och hans son Allan bär likadana. Dottern Iris föredrar rutig keps.

Mikael Klangs morfar gick ingenstans utan något på huvudet.

Och förkärleken för hattar och kepsar tycks ha gått i arv.

På fredag öppnar ”Morfar Olle”, hattaffär med nätbutik i gamla mejeriet i Hofors.

Annons

– En hatt kan verkligen göra skillnad. Jag tror på hatten! säger affärsägaren och hattkonnässören Mikael.

Det gamla mejeriet ligger intill kanalen nedanför Hofors kyrka och har fram tills nyligen inhyst ett hobbysnickeri. Huset, som ägs av Mikaels svärfar Ola Holgersson, ligger bara ett hundratal meter från huset där Mikael och hans fru Cecilia bor med barnen Iris, 5, och Allan, 3. Ett tilltalande läge för hattaffären som nu blir parets gemensamma projekt.

– Vi kompletterar varandra. Jag har passionen för hattar och står i butiken och Cecilia kan marknadsföring och håller reda på papperen, säger Mikael.

Men hattaffär i Hofors, kan det bära sig?

– Vi har andra jobb båda två, så hattaffären blir en bisyssla. Och vi vänder oss inte bara till Hoforsbor. Folk är beredda att åka en bra bit till en sådan här nischad butik. I och med webshopen konkurrerar vi på samma marknad som de hippaste butikerna i Stockholm och Göteborg, säger Mikael.

I sommar har han och Cecilia jobbat hårt med förberedelserna inför öppnandet. Mikael, som var byggnadsarbetare innan han utbildade sig till slöjdlärare, har fått stor användning av sina kunskaper om husrenovering. Med naturmaterial och detaljer som för tankarna till historiska industrimiljöer har Mikael och Cecilia skapat en stämningsfull butikslokal att sprida hattkultur ifrån.

Butikshyllorna har redan fyllts av hattar och kepsar av hög kvalitet. En av leverantörerna är en anrik hattillverkare i Borlänge, en annan håller ett lager av gamla kepsar och hattar, så att hattbutiken också kommer att kunna erbjuda ett visst andrahandssortiment.

Mikael är glad och förväntansfull inför premiären.

– Jag som är jätteintresserad av hattar och kepsar har haft svårt att hitta bra hattbutiker, både på nätet och bland vanliga affärer. Det här är en butik som jag själv skulle vilja besöka och upplevelsen ska vara en del av köpet.

Mikael har gillat hattar och kepsar länge, men det är först de senaste tio åren som han har börjat bära mer välskräddade huvudbonader.

Det är viktigt att hatten eller kepsen sitter bra och att man känner sig snygg.

– Många är rädda för att bära hatt, för de har aldrig haft någon som känts bekväm, men har man väl hittat en bra går det lättare.

Mikael ser gärna att kunderna kommer till butiken i de kläder som de ska bära till hatten. Då är det lättare att hitta något som passar. Både killar och tjejer är förstås välkomna, även om sortimentet än så länge inte innefattar renodlade dammodeller.

– Förr har hatt och keps ansetts gubbigt, men jag tror att det är en generationsfråga. En keps i dag är väldigt könsneutral, säger Mikael.

– Det har hänt mycket de senaste fem åren och kidsen i dag är inte ett dugg rädda för att ha hatt eller keps.

Mikaels egen dotter Iris, 5, vägrar ta av sig sin rutiga keps inne på dagis. Och treårige sonen Allan går ingenstans utan sin lilla gråa hatt med öronlappar. Hatten funkar hur bra som helst i sandlådan på dagis, intygar pappa.

Och visst kan släktdrag skönjas. Mikaels morfar Olle Brodmar (1926–1987) var en smålänning som slog sig ned i Torsåker (där Mikael senare växte upp). Morfar Olle var en social och levnadsglad man som älskade naturen. Och han gick aldrig barhuvad!

– Jag fick ett gammalt fotoalbum av mormor och på varje bild har morfar något schyst på huvudet, till och med när han hade varit på fisketur, berättar Mikael som nu hedrar minnet av sin morfar med ”Morfar Olle”, Hofors enda hattaffär.

Mer läsning

Annons