Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EXTRA: Forsbackafabriken läggs ner - totalt berörs 300 Ovakoanställda

Klockan nio på tisdagsmorgonen kom informationen att Ovako stänger fabriken i Forsbacka där cirka 70 personer jobbar.
Man kommer flytta tillverkningsvolymerna till andra Ovako-enheter. Även ett större omstruktureringsprogram för 2015-2017 presenterades.

Annons

Nedläggningen av fabriken i Forsbacka planeras vara klar under 2016.

– Vi är naturligtvis oroade över de effekter som detta kommer att medföra för de samhällen som vi är verksamma i. Vi kommer att stötta våra medarbetare till att hitta nya jobb i möjligaste mån, säger Tom Erixon, vd och koncernchef på Ovako i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: …

Tryckt stämning i Forsbacka - "det var alldeles tyst"

Politikernas reaktioner: "Det är en krass verklighet"

Jenny Wennberg: Stålindustri med problem

Även i fabriken i Hofors blir det neddragningar. Här kommer man att gå från fyra till tre skift med start 1 december.

– Vi verkar på en marknad som under de kommande tre åren förväntas ha låg tillväxt. Den europeiska produktionskapaciteten för komponentstål är anpassad efter 2007 års marknadstopp, vilket också återspeglas hos Ovako i form av överkapacitet. På lång sikt är det här en ohållbar situation. Vi har därför beslutat att agera nu i syfte att minska kostnaderna och skapa framtida uthållighet, förklarar Tom Erixon.

LÄS OCKSÅ: Läs hela pressmeddelandet från Ovako här

Andra punkter ur Ovakos omstruktureringsprogram är:

● Stänga valsverket i Hällefors och flytta produktionsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar sommaren 2017.

● Stänga produktions- och distributionsenheten i Forsbacka och flytta tillverkningsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.

● Stänga distributionscentret i Turenki och konsolidera Ovakos distribution i Finland till den nyligen förvärvade anläggningen i Tammerfors. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.

● Gå från fyra till tre skift i stål- och valsverket i Hofors, med start den 1 december. Som tidigare kommunicerats kommer en övergång till 3-skift i rörverket i Hofors ske under fjärde kvartalet 2015.

Programmet i sin helhet omfattar kostnadsbesparingar på 45 MEUR årligen. 300 medarbetare berörs och en nettominskning med 250 i koncernen. Programmet genomförs under två år med full effekt från 2018. Omstruktureringskostnaden uppskattas till 10 MEUR. Därutöver tillkommer investeringar på ca 10 MEUR för att anpassa produktionsanläggningarna, vilket hanteras inom normala investeringsnivåer.

Ovako håller informationsmöten för personalen på tisdagsmorgonen i Forsbacka och på Folkets hus i Hofors. Informationsmöten ska även hålla på andra ställen där Ovako har fabriker.

Personal ska ha blivit inkallade under måndagskvällen.

Arbetarbladet rapporterar fortlöpande under dagen.…

VET DU MER? TIPSA OSS: 026 15 93 02 tips@arbetarbladet.se

***

LÄS OCKSÅ:

Ovako skär ner i Hofors – 35 jobb försvinner

Ovako satsar 70 miljoner i Hofors

Säkerhetschef byter Sandvik mot Ovako

Mer läsning